ВСС пасува за издигането на кандидати за ВАС

OFFNews 01 юни 2017 в 13:20 2746 0

ВСС пасува за издигането на кандидати за ВАС

В четвъртък беше даден официално стартът по издигането на кандидати за председател на Върховния административен съд (ВАС). Като първа точка в дневния ред от заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше заложено номинирането на кандидати за поста. Това обаче не се случи. 

Право да номинират кандидати имат министърът на правосъдието, който председателства ВСС, най-малко трима членове на Съдийската колегия и Пленумът на ВАС, припомня "Правен свят". Това те могат да направят в четири последователни заседания след откриването на процедурата за избор, първото от които беше днес.

Според приетата от съвета хронограма следващите ще са на 8, 15 и 22 юни.

Тази седмица Пленумът на ВАС вече прие правила за номиниране на кандидати за председател. От тях следва, че той ще може издигне само една кандидатура и да го направи до 8 юни. Според правилата предложения се правят в устна или писмена форма от магистратите от ВАС, задължително придружени с мотиви. Срокът за издигане на кандидати е най-късно до самото гласуване на предложенията по време на заседанието, а вотът ще е явен. Не се допуска гласуване "въздържал се".

Изборът на председател на ВАС е насрочен за 11 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови