ВСС докладва правосъдния министър на Борисов

OFFNews 25 юни 2015 в 14:30 5359 12

18 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха правосъдният министър Христо Иванов да се извини на съдиите от Пловдивския апелативен район заради изказването си пред БНТ.

В понеделник в Пловдив се проведе първото съдийско обсъждане на поправки в съдебния закон по предложение на Министерство на правосъдието, на което присъстваше и Иванов. След края на срещата обаче той заяви, че е имал чувството, че е присъствал на "партийно събрание в Северна Корея". 

18-те, които поискаха той да се извини на съдиите са: Димитър Узунов, Михаил Кожарев, Даниела Костова Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Светла Петкова, Георги Колев, Незабравка Стоева, Каролина Неделчева, Юлиана Колева, Милка Итова, Соня Найденова, Сотир Цацаров, Румен Боев, и Румен Георгиев.

По време на дебатите Румен Георгиев сподели, че е усетил в думите на правосъдния министър "голяма омраза", която е довела до там да се скарат "гилдията на прокурорите и гилдията на съдиите". 

Галя Георгиева пък предложи копие от писмото, с което искат Иванов да се извини, да се изпрати на Министерски съвет и на премиера Бойко Борисов. "Премиерът трябва да бъде запознат с поведението на своя министър", съгласи се Димитър Узунов.

Според Ясен Тодоров пък "с такива скандални изказвания се иска да се заглуши мнението на съдиите". Тодоров напомни и за случая от вчера, когато активисти на "Протестна мрежа" прекъснаха речта на главния прокурор Сотир Цацаров, развявайки плакати с текст "Помните ли 14 юни 2013 г. #КОЙ"

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов съобщи, че ще гласува "въздържал се", тъй като Иванов е политик и може да говори свободно. Това изказване провокира нови дебати. Според Галя Георгиева и Георги Колев именно заради факта, че е политик правосъдният министър трябва да уважава и цени и мнението на останалите. 

Христо Иванов не присъства на днешното редовно заседание на ВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!