ВКС върна делото за взривовете в Горни Лом за разглеждане във Видин

OFFNews 18 октомври 2016 в 16:13 2534 0

Тричленен състав на Върховен касационен съд (ВКС) определи делото за взрива в с. Горни Лом да се разгледа в Окръжен съд – Видин.

Това е съобщено на сайта на ВКС. ОС Видин прекрати делото с мотивите, че трима от подсъдимите живеят в София, един в Монтана, а преобладаваща част от свидетелите са от тези градове. 

ВКС е отхвърлил това решение, тъй като няма законово основание за промяна на местната подсъдност. От общо 239 лица - обвиняеми и свидетели по делото, на територията на съдебния район на ОС Видин са 66 лица, в ОС Монтана - 53 лица, на СГС - 66 лица, а останалите 54 лица имат адреси за призоваване в цялата страна, се посочва в мотивите на ВКС.

Обвинителният акт за взрива в завод "Миджур" в с. Горни Лом е внесен в Окръжния съд във Видин на 20 септември. По него са обвинени четирима, които ще отговарят за смъртта на 15 души. 

Две години след взрива във фабрика „Миджур” при който загинаха 15 души факт е обвинителния акт и се очаква делото да влезе в съда.

Още в деня на внасянето на обвинителния акт -20 септември в Окръжен съд -Видин чрез централизираната система за случайно разпределение делото бе разпределено на окръжен съдия Росенка Денова, каза   председателят на Окръжен съд Видин Васил Василев. Образувано е НОХД № 252/2016 по описа на Видински окръжен съд.

Седмица по –късно - на 28 септември делото е било изпратено по компетенция на Върховния касационен съд, каза Васил Василев. Съдия Росенка Денова се е позовала на разпоредба в НПК, че когато много от участниците – свидетели и вещи лица- в съдебния процес са извън територията на съдебния окръг, ВКС може да разпореди делото за се гледа в друг съдебен окръг. Василев уточни, че преобладаваща част от свидетелите и вещите лица живеят и работят на територията на София и затова съдия Денова на 28 септември е прекратила гледането на делото във Видинския окръжен съд и го е изпратила по компетентност на ВКС.

В обвинителен акт за взрива на 01.10.2014 г. в завода „Миджур“, собственост на „Видекс“ АД в района на с. Горни Лом, при който загинаха 15 човека и пострадаха още две жени - А.М. и Ж.А. е записано, че обвиняеми по делото са четирима души.

Четиримата обвиняеми - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова са с различни мерки за неотклонение. Валери Митков е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.Божидар Василев , Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова са с мерки за неотклонение „Подписка“.

В хода на разследването, проведено от екип следователи от Национална следствена служба (НСлС), както и с участието на експерти-криминалисти от отдел „Криминалистически“ към НСлС, са извършени множество процесуално-следствени действия - извършени са огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи - 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно – технически, ситуативно – техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро – техническа експертиза. Назначена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели. Материалите от разследването са общо 160 тома.

Очаква се в законовия едномесечен срок след като ВКС върна делото във видинския окръжен съд делото да бъде насрочено и да влезе в съдебна зала..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови