Вкараха "килъра" Васко Кеца в затвора доживот

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2016 в 15:32 3537 0

Вкараха

Окръжната прокуратура в Шумен приведе в изпълнение доживотната присъда без замяна на участника в групата „Килърите“ Васил Костов по прякор Кеца.

45-годишният Костов бе признат за виновен и осъден за две от престъпленията, в които беше обвинен - за убийствата на адвокат Петър Лупов от Велико Търново и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, като участник във въоръжена организирана престъпна група за извършване на умишлени убийства, причиняване на средни и тежки телесни повреди и палежи, създадена с користна цел, както и за държане на боеприпаси заедно Петър Стоянов-Сумиста и Янко Попов. Общото наказание на Костов, което му наложил Варненският апелативен съд, бе определено на една доживотна присъда без замяна съгласно правилата на член 23 от Наказателния кодекс.

Доживотната присъда без замяна на Васил Костов е влязла в законна сила на 26 октомври 2016 год. С определение на второ наказателно отделение на Върховния касационен съд в производство по член 351, ал. 5 от Наказателно-процесуалния кодекс касационната жалба срещу разпореждане 16 от 2015 год. на Варненския апелативен съд против присъда №12 от 2016 на въззивната инстанция била оставена без уважение.

Костов и защитата му подали бланкетна жалба, в която не посочили касационните основания и доказателства, които я подкрепят. Това е трябвало да се стори в 7-дневен срок в допълнение към жалбата.

На 14 септември 2016 год., 7 дни след изтичане на законовия срок за това, защитата на Васил Кеца изпратил по пощата допълнението към жалбата. Върховният касационен съд приел, че частната жалба е неоснователна и не покрива изискванията на член 351, ал. 1 от НПК. В касационната жалба задължително се посочват от когото е подадена, присъдата, решението и частта, в която се обжалва, в какво се състои касационното основание и данните, които го подкрепят, както и искането, което се прави. В жалбата на защитата на килъра Костов тези задължителни реквизити липсвали. Така тя е оставена без уважение. С това присъдата в частта за двете убийства влязла в законна сила.

В момента участникът в групата „Килърите“ изтърпява присъда лишаване от свобода от 10 години за участие в организирана престъпна група за рекет и държане на оръжие без разрешение в плевенския затвор.

Доживотната присъда без замяна Васил Костов ще търпи в затвора във Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови