Валентина Маджарова оглави Специализираната прокуратура

Докато течеше изборът, протестиращи поискаха оставката на главния прокурор, а Съюзът на съдиите - на ВСС

OFFNews 23 юни 2021 в 15:36 2167 0

Досегашният и.ф. ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова бе избрана за титуляр на поста. Маджарова бе и единствената кандидатура.

Докато течеше заседанието на Прокурорската колегия на ВСС пред сградата на съвета протестираха от Гражданско сдружение БОЕЦ и "Правосъдие за всеки" с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 не участва в гласуването, тъй като по същото време бе на работен форум в резиденция „Бояна“ на главните прокурори на балканските държави. Протест ще има и по-късно днес - от 19 часа, пред сградата на Съдебната палата срещу "eдинoнaчaлиeтo в пpoĸypaтypaтa и бeзycлoвнaтa пoдĸpeпa, ĸoятo пoлyчaвa oт Bиcшият cъдeбeн cъвeт, ĸoйтo се дъpжи ĸaтo нeин пpидaтъĸ" на "Правосъдие за всеки".

Baлeнтинa Maджapoвa e в Cпециализираната прокуратура oт 1 aвгycт 2019 г., билa e paйoнeн пpoĸypop нa Cpeдeц, вĸлючитeлнo пo вpeмe нa бeжaнcĸaтa ĸpизa, и oбвинитeл в OΠ-Шyмeн.

Постът на административен ръководител на спецпрокуратурата бе свободен миналата година, когато Димитър Франтишек изненадващо подаде оставка, за да се кандидатира за Апелативната специализирана прокуратура.

Междувременно от Съюза на съдиите в България призоваха всички членове на Висшия съдебен съвет да последват примера на колегите си Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова и да подадат оставки, за да поемат отговорност за провала на реформите и за неразрешените проблеми на съдиите. 

Димитрова и Шекерджиев подадоха оставки след острите критики, на които бе подложен проекта за реформа на съдебната карта. Двамата бяха координатори на проекта за реформа, който бе подложен на унищожителни критика от политици, юристи, неправителствени организации, местни общности и от служебния правосъден министър.

Спорният проект за реформиране на съдилищата и проблемите с Единната информационна система са двата провала на този състав на Висшия съдебен съвет, с които от Съюза на съдиите мотивират искането си за оставката на ВСС.

"Непоследователните Ви действия доведоха до серия от публични скандали, които още повече Ви отдалечаваха от смислената работа в полза на съдиите, съдебната система и обществото. Настоящият състав на Висшия съдебен съвет е загубил легитимност като орган на държавна власт, тъй като в мнозинството си е станал крепител на порочен модел на управление на съдебната власт", пишат в писмото си съдиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!