В затворите са хапвали кашкавал от 20 лв. и са готвили с олио от 5 лв. (допълнена)

Проверка на АДФИ установи драстични нарушения за десетки милиони в местата за изтърпяване на наказания

OFFNews Последна промяна на 14 юни 2022 в 14:06 10630 2

Надежда Йорданова

Снимка БТА

Надежда Йорданова

Проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) е установила драстични нарушения при обществените поръчки за затворите, сключени през 2020-2021 г. Едно от тях е договор за 1,5 млн. лв. за дезинсекция в местата за изтърпяване на наказания. Парите са платени за обработка на над 8000 квадрата, работата е свършена от един човек и то за рекордния един час. Въпросната площ е два пъти по-голяма от сградата на Министерството на правосъдието.

Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова, която отчете резултатите от проверката на АДФИ пред журналисти. Нарушения за десетки милиони при обществените поръчки за затворите ще бъдат дадени на прокуратурата, допълни тя.

В над 20 обществени поръчки са установени груби нарушения - от планиране, през условията за участие, до изпълнение на договорите. АДФИ е издала няколко акта и е засякла дори елементи на измама.

Друг фрапиращ пример е договор за 55 млн. лв. за 5 г. и е за доставка на храна. Цените на продуктите са максимални, което оскъпило храната на лишените от свобода, като че ли са в петзвезден ресторант. По думите на зам.-министър Емил Дечев при обиколките си в затворите е видял как килограм кашкавал се доставя за 20 лв., а литър олио - за 5 лв.

Според друга обществена поръчка е трябвало да се доставят униформи, тя е сключена почти на максимално допустима цена. Подобен е случаят и с поддръжката на климатици, при който от девет фирми осем са отстранени. Печели фирмата с най-висока цена. Същият подход е ползван и при подбора на фирма при обществена поръчка в пробационните служби.

През юни м.г. ръководеното тогава от Янаки Стоилов правосъдно министерство поиска от АДФИ да провери 4 обществени поръчки, възложени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ (ДПФЗД).

Обществените поръчки, възложени от ГДИН, са за доставка на униформено облекло за нуждите на ГДИН – зимно и лятно специално облекло и за извършване на дезинсекция и дератизация на сградите на ГДИН. Става дума за използваните препарати във връзка с ковид мерките в местата за лишаване от свобода, както и за периодичните мерки по обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Предметът на обществената поръчка, възложена от Главна дирекция „Охрана“, е доставка на 8 специализирани автомобили за нуждите на дирекцията, а в Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ трябваше да бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки на едро за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.

Министерството на правосъдието поиска още от АДФИ да провери начина на формиране на цените за продажба на доставените в държавното предприятие стоки към изтърпяващите наказания в местата за лишаване от свобода.

По-късно от Синдиката на служителите в затворите в България изразиха пълна подкрепа за действията на Надежда Йорданова за установяване на пороци при сключването на обществени поръчки в ГДИН.

"Случващото се е доказателство за необходимостта от общи действия и усилията ни, като организация да обърнем внимание на случаите на корупционни практики, независимо от къде се проявяват те - от страна на администрацията или от служителите от надзорно–охранителния състав, и да се предприемат действия за изкореняване на слабостите. Това е правилният път и ние като организация сме решени да подкрепим всички действия на Министерството на правосъдието, съдействайки с възможностите, които имаме и принципната подкрепа, която изразяваме по тази тема", се казва в позицията на синдиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5483

1

pisnamiotmutri

14.06 2022 в 15:42

при герб не се търси най-изгодното, а най-скъпото. Честа практика им е. Работят като посредници с такса