Условни присъди за строителите на срутилия се хотел Вероника, убил четирима души

OFFNews 26 юни 2023 в 18:42 1193 0

Снимка БГНЕС/Архив

Тричленен състав на Върховния касационен съд отмени оправдателните присъди на двама подсъдими по дело за причиняване смъртта на четирима работници при срутването през 2015 г. на хотел „Вероника“ в комплекс „Слънчев ден“, но им наложи условни присъди. 

В.П. - строителен надзорник и колегата му В.Д. - строителен експерт, са признати за виновни и осъдени от върховната съдебна инстанция.

Подсъдимите са осъдени за това, че поради немарливо изпълнение на строително надзорна дейност по непредпазливост са причинили смъртта на четирима работници.

Съдът постанови двамата да търпят наказания „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изтърпяването на които се отлага с 3-годишен изпитателен срок.

Всеки от двамата подсъдими трябва да заплати на гражданските ищци по 25 000 лева, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Освен това двамата са осъдени да заплатят държавна такса в размер на по 2000 лева за всеки от тях.

Делото се разглежда за трети път от ВКС, след като прокурорът от Апелативна прокуратура-Варна внесе пореден протест срещу оправдателните присъди на В.П. и В.Д. и поиска те да бъдат признати за виновни и осъдени.

Освен тях са осъдени още двама души - собственикът на фирма Г.Г., който бил нает като подизпълнител за събарянето на сградата и координаторът на проекта. Г.Г. е осъден на три години, а П.Н. на 3 години с 5-годишен изпитателен срок. 

11-етажният хотел „Вероника“ в комплекса „Слънчев ден” се срути на 8 април 2015 г. На място загинаха четирима работници, които ръчно къртели носещите колони и рязали арматурите.

47-годишният хотел "Вероника" затрупа четирима работници. За събарянето му била наета фирма, която пък наела подизпълнител. "Вероника" се намира на брега на морето. Хотелът е трябвало да бъде съборен и на негово място да бъде изграден нов, много по-модерен.

Впоследствие стана ясно, че загиналите работници не са имали трудови договори, а са получавали по 30 лв. на ден и по 5 лв. на час за извънреден труд. 

От съдебното дело стана ясно, че няколко дни преди рухването на хотела е започнало разрушаването му със специализирана техника за нарушаване устойчивостта на сградата. Прекъснати са били важни носещи елементи на 4 април, но сградата не паднала, предаде "Медиапул".

Фирмата, която трябвало да събори хотела, закъснявала с изпълнението на задачите. Собственикът на фирмата закарал на обекта стоманени въжета, които трябвало да бъдат завързани за колоните на сградата и закачени на багер, който да ги издърпа, но хотелът пак не паднал.

На фаталния 8 април свидетел на обекта бул Г.Г. да обсъжда ръчно къртене на колоните и човекът веднага се обадил на техническия ръководител Мехнур Манав. През това време синът на собственика на фирмата, отговаряща за бутането на хотела, вече закарал къртачите на обекта и потвърдил, че ще има подсичане на колони на партера и дори настоял да покаже кои точно.

Главният инженер подкрепил забраната за ръчно къртене и отказал на Г. да разреши такива действия. Подсъдимият разговарял с един от загиналите след това работници и го убедил да влезе с колегите си в хотела и да среже колоните на първия етаж. Той им обещал бонус от 5000 лева, ако хотелът падне същата вечер.

Вътре в хотела Георгиев инструктирал работниците какво да правят, като им казал, че ще се качи на баира да гледа. Един от тях трябвало да застане и да махне, ако сградата започне да пада.

Един от свидетелите, който бил в близкия багер, видял, че хотелът започва да се пропуква и започнал да вика на Г., но той му направил знак, който мъжът възприел като успокоителен жест, "че няма страшно, да не се притеснявам…". След това сградата паднала и е затрупала работниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика