Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Спецсъдът оправда Румяна Ченалова - бивш съдия в СГС

OFFNews 10 юни 2021 в 11:42 4035 0

Бившият съдия в Софийския градски съд Румяна Ченалова е оправдана по всички обвинения от Специализирания наказателен съд. За това съобщи самата Ченалова във фейсбук, по-късно новината бе потвърдена и от съда.

Ченалова бе предадена на съд от Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура на 2 декември 2016 г. по обвинение за длъжностно и за документно престъпление.

Обвинението за престъплението по служба бе за това, че от 19.07.2013 г. до 22.01.2015 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от СГС, докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ - Обединени Енергийни търговци“ ООД, при условията на продължавано престъпление, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения, визирани в ЗСВ и ГПК, за да облагодетелства търговското дружество.

Съдия Ченалова насрочила разглеждане на търговско дело по искова молба на дружеството от 18.07.2013 г. до Софийски градски съд срещу Националната електрическа компания за сумата от 6 459 922 лв. Допуснала разглеждане на молбата, въпреки нейната нередовност: дружеството не било внесло дължимата в случая държавна такса в размер на 258 396 лв., за което исковата молба е следвало да бъда оставена без движение до отстраняване на нередовността.

На 24.07.2013 г. съдия Ченалова допуснала и поисканото от дружеството обезпечение на претенцията от 6 459 922 лв. и издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК били запорирани до размера на 6 459 922 лв. и дружеството не могло да оперира с тях.

През декември 2017 г. делото бе върнато от съда за прецизиране на обвиненията и изпратено по компетентност в Специализираната прокуратура.

В кратки срокове обвинението изпълни всички указания на съда, изложени в разпореждането за връщане на делото, и изготви обвинителен акт със същите обвинения.

"Днес Специализираният съд се произнесе с присъда, с която ме оправда по повдигнатите над 10 обвинения и прекрати производството по едно от тях (по което естествено ще обжалвам). Благодаря на всеки, който ми вярваше и беше до мен в трудните седем години, в които преживях клевети, задържане, издирване, ограничения, съдебно следствие, кошмара да чакам присъда. Благодаря на колегите от СГС, които през 2016 и 2017 г. имаха смелостта да напишат в съдебните си актове, че не съм извършила престъпление и прекратиха делата", написа Ченалова в социалните мрежи след присъдата.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

През май миналата година ВАС окончателно потвърди дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова. Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов заради забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения. 

Съдийката бе посочена от някогашния френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан като пример за една от "гнилите ябълки" в съдебната система. 

Ченалова стана герой и от още един скандал в съдебната система, станал известен като "Двете каки". В началото на 2015 г. се появиха записи, в които тя си говореше с бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Двете обсъждаха "опраскването" на Янева покрай делото за подслушване на МВР "Червей". Прозвището "Двете каки" се появи след реплика на бившия премиер Бойко Борисов да не им се обръща внимание

Тя бе водач в кюстендилската листа на партия "Възраждане" на парламентарния вот на 4 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!