Съдът потвърди окончателно дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова

OFFNews Последна промяна на 04 май 2020 в 12:25 11142 1

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно потвърди решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ( ВСС), от 19.11.2015 г., с което на Румяна Ченалова е наложено дисциплинарно уволнение.

Административно дело № 14390 от 2019 г. беше образувано по касационна жалба на Румяна Ченалова срещу решението по административно дело № 11359/2018 г. на тричленен състав на ВАС.

Върховните съдии от касационната инстанция приемат, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при правилно прилагане на материалния закон.

„Правилна е преценката на първоинстанционният съд, че при определяне на дисциплинарното наказание е спазено изискването на чл.309 от ЗСВ, като е съобразена тежестта на нарушенията, формата на вината, обстоятелствата при които е извършено и поведението на нарушителя. Взети са предвид множеството извършени нарушения, посочени в предложението на министъра на правосъдието, обществената значимост и високата степен на засягане на обществения интерес от дейността на съдия Ченалова, което е съобразено при налагане на дисциплинарното наказание и въз основа на това е наложено най – тежкото наказание по чл.308, ал.1, т.6 от ЗСВ – „дисциплинарно освобождаване от длъжност“, излагат в мотивите си магистратите от петчленния състав.

Съответно на разпоредбата на чл. 309 ЗСВ е заключението на тричленния състав, че наказанието по чл. 308, ал. 1, т. 6 ЗСВ отговаря на нормативните критерии за индивидуализация, като правилно при определянето му са отчетени множеството извършени действия, респективно бездействия, настъпилите вредни последици за страните по делата, обществено опасните последици от извършените нарушения, както и накърнения престиж на съдебната система и не на последно място безкритичното отношение на жалбоподателката към деянието.

Ченалова беше изправена пред съда за обвинения за длъжностно и документно престъпление. Според държавното обвинение нарушенията са по дело на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК, а деянията са извършени от съдийката с цел да набави облага за себе си.

Тя бе уволнена след дисциплинарно производство, обединяващо три предложения за налагане на наказания: две на петима членове на ВСС и трето на министъра на правосъдието тогава Христо Иванов.

През януари 2018 г. тричленен състав на ВАС прие, че по предложенията на кадровиците са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и не ги разгледа. Направи това само по предложението на правосъдния министър.

То се отнася до четири групи нарушения, извършени от Ченалова – забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения. В предложението си министърът се базира и на проверка по сигнал, получен в министерството на 7 януари 2015 г. от ОББ по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела.

Тричленният състав на ВАС прие, че тя е извършила тези нарушения и потвърди решението на ВСС за нейното уволнение, тя обжалва, а днес съдът окончателно потвърждава дисциплинарното наказание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17155

1

aviatora

04.05 2020 в 13:58

Най-корумпираната съдебна институция в държажата изпълни поредната поръчка!!! И децата знаят, че ВАС е най-корумпираната съдебна институция.