Шпионаж? Диверсия? Измяна? Прокуратурата започва проверка по Глава I от Особената част на НК

Сред проверяваните са съдии, прокурори, следователи, лица с имунитет и членове на Министерския съвет

OFFNews 22 юни 2023 в 17:00 17910 0

Борислав Сарафов

Снимка БГНЕС / Надежда Пеева

Борислав Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на действията по разследване на неприключени и спрени досъдебни производства за престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет и от членове на Министерския съвет.

Проверката ще обхване и дела за престъпления по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс - престъпленията против Републиката.

Престъпленията против републиката са деяния с изключително висока степен на обществена опасност и са отделени в особена част на Наказателния кодекс.

Текстовете на тази глава визират посегателства, насочени срещу основите на държавата, срещу установения държавен и обществен строй, целящи да отслабят, подронят или съборят установената власт. Тук влизат непосредствени действия срещу вътрешната сигурност на държавата и правовия ред, измяна, предателство и шпионство, диверсия и вредителство и други състави като проповядване на фашистка или друга идеология, посягане срещу националната чест и достойнство.

От така формулираното съобщение на прокуратурата не става ясно за кои текстове от Глава I на обособената част на НК става дума.

Екип от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура ще установява спазен ли е принципът за случаен подбор за разпределение на делата, каква е срочността и ритмичността на разследванията, действали ли са своевременно наблюдаващите прокурори при упражняване на своите правомощия по ръководство и надзор по досъдебните производства, взетите по отношение на обвиняемите лица мерки за процесуална принуда и др.

Ще бъдат проверявани две групи дела - неприключените досъдебни производства и спрените досъдебни производства. Ще се проверят основанията за спиране на делата и периода на спиране.

Докладът от проверката трябва да бъде готов до 7 август. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на зам.-главния прокурор Мария Павлова.

В средата на май служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че прокуратурата държи на трупчета и мачка знакови разследвания.

Тогава той обясни, че още миналото лятото е предал на министъра на правосъдието списък с 13 производства на ГДБОП и 23 производства на националната полиция, които според МВР се бавят от прокуратурата. "Делата са приключени при нас най-късно 2020 г. и след като 2023 г. никой не е върнал никакво указание, а делата продължават да са висящи, възниква въпросът какво се е правело толкова дълго време", каза Демерджиев.

По думите му има такива дела с висок обществен интерес, по които не се работи по необясними причини - поне 8 на полицията, 15 на ГДБОП, поне 75 в областните дирекции на МВР. "Това са твърде много случаи. Тук не попадат тези на прекратявания със странни мотиви", посочи министърът, цитиран от в. "Сега".

Още през март 2022 г. тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че МВР готви списък с дела, които се държат "на трупчета".

"С месеци или с години стоят там и ние нямаме информация дали се движат, дали се прави нещо. Или се ослушват дали няма да навредят на някой от близките на Гешев от бившите управляващи и затова държат тези преписки и дела, както е техният професионален език, на трупчета", заяви още Рашков. 

На 18 юни председателят на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов обяви пред бТВ, че бившият главен прокурор Иван Гешев "е ритнал делата "на трупчета" и затова е паднал". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша