Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Демерджиев: Ако Гешев е прогледнал, е радостно. Не отричам имената, които той назова

Когато си затваряш очите и оставяш да безчинстват определени политици, чакаш да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях, това е много закъсняла справедливост - казва служебният вътрешен министър

OFFNews 15 май 2023 в 12:46 3156 0

Иван Демерджиев

Снимка Пресцентър на МВР

Иван Демерджиев

Отдавна съм апелирал към прокуратурата да си отвори очите. Ако Гешев е прогледнал към днешна дата, това е радостно, но не буди възторг у мен, защото трябваше да се случи много отдавна. Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна и ръководената от него прокуратура много отдавна трябваше да е въвела върховенство на правото и да е възстановила чувството за справедливост.

Така служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира изявлението на главния прокурор Иван Гешев, на което той демонстративно скъса неподписаната си оставка и разкри, че е получавал заплахи през последната седмица. 

"Когато си затваряш очите и оставяш да безчинстват определени политици, чакаш да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях, това е много закъсняла справедливост", каза още той.

Министърът заяви, че няма депозирани подобни заплахи в МВР срещу Гешев. "Щяхме да реагираме", допълни Демерджиев и призова Гешев да подаде сигнал.

Служебният министър посочи, че сто пъти е коментирал делата на трупчета и спрените производства. "Какво трябваше да се случи, за да се провидят неща, които стават години наред", попита той. 

Демерджиев отказа да коментира какъв би бил изходът на тази "сага", но посочи, че някои хора много бавно и трудно осъзнават, че посоката е истинска борба с корупцията, защото никой няма да чака дълго "да продължат да имитират борба с корупцията".

"Толкова дълго прокуратурата се въздържаше да образува производства срещу политици. Какви са взаимовръзките кажете Вие. Видяхме колко бързо политиците могат да променят ситуацията с главния прокурор, който е най-силната фигура в България. Не е редно. Това са хора, които имат влияние върху съдебната власт", каза още Демерджиев. 

Той заяви, че не отрича имената, които Гешев е назовал (за влияние върху съдебната власт), но към тях могат да се добавят още. 

Попитан дали очаква арести, Демерджиев обясни, че ги очаква от деня, в който е встъпил като министър.

"Не съм започнал война в деня, в който са ми поискали оставката и не е редно да се прави по такъв начин. Делата на трупчета трябва да се отпушат, а те са много. Дал съм ги по списъци. Всичко стои и чака някой да го види", коментира още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews