Шефът на СГС: Искането за оставка на ВСС е вмешателство в съдебната власт

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2016 в 09:13 4189 7

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов определи искането за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) като грубо вмешателство в съдебната власт. По думите му това е все едно съдебната власт да иска оставката на правителството и премиера.

„Само преди около месец в НС сами гласуваха, че този състав на ВСС трябва да изкара пълния си мандат. А сега изведнъж се оказва, че този ВСС едва ли не е виновен за всичките проблеми в страната”, коментира Топалов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според него причината за тази реакция на властта е предстоящият доклад на Европейска комисия.

„Защо трябваше да чакаме черновата на доклада и да вървим отново след събитията, да видим, че някой от Брюксел ни казва, че нещо не работи”, заяви Топалов.

Замитаме нещата и вървим след събитията, което не говори добре за властимащите, допълни той. Шефът на СГС призна обаче, че кадровият орган се е изчерпал и се тресе от скандали от месеци.

„Този въпрос отдавна е сложен на масата на общественото мнение. Не е необходимо ЕК да каже: „Имате проблеми в съдебната система, ВСС не работи”, за да кажем ние: Да, действително е така”, изтъкна той.

От 1 януари 2015 г. до 22 януари 2016 г. СГС се е разделил с 57 души, като основно напусналите са хора, които излизат в пенсия, посочи Топалов.

Топалов определи като несериозен отказа на Инспекцията по труда съпругата на премиерския съветник Яне Янев – Галя Янева, да бъде уволнена от СГС, тъй като по думите му в него няма мотивировка. Тя е съдебен помощник в съда, но на изпита събра едва 3 точки и не успя да покрие минимума.

„Отказът беше основан на искане, което ние не сме направили, тоест на различно основание в закона от това, което ние сме отправили. Основанието, на което те ни отказаха, е, че тя е майка на дете до 3-годишна възраст, каквато тя не е”, обясни Топалов. Той допълни, че е отправено ново искане за разрешение към Инспекцията по труда за лице, което е в болничен.

"Съпруги и съпрузи има бол. Проблемът е защо системата е допуснала хора с такива знания да влязат вътре, да получават нениски възнаграждения за самата система", коментира Топалов.

По думите му съдебните помощници получават най-високите заплати от съдебната администрация след тези на съдиите и в зависимост от стажа те могат да достигнат около 2000 лева.

„Съдебните помощници, с които сме се разделили, са били препитвани от бившето ръководство на СГС”, подчерта Топалов.

Съпругата на Янев е била в болничен само за 18 декември, когато беше проведен тестът на съдебните помощници. По времето, когато тя е била в САЩ, е била в платен годишен отпуск, уточни той.

За още двама съдебни помощници също е получен отказ. Една от тях е съпругата на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Топалов призова да се направи проверка какъв е броят на отказите на Инспекцията по труда, съпоставим с броя на направените искания. „Колеги, които са специалисти в тази материя, за 15-16 г. работа не са виждали нито един отказ на Инспекцията по труда, а ние от три искания получихме три отказа, и то немотивирани”, изтъкна председателят на Градския съд.

Според него изтеклите записи на бившите му колежки Владимира Янева и Румяна Ченалова са истински.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2016 в 21:40

Всички знаеме и сме до изпитали МНОГОКРАТНО на грърба си, че "косъма" на политиканстващия мутро-милиционеро-ченгесарски башибозук не е чист! Но и "косъма" на съдиите, шпрокурорите, адвокатите, нортариусите, ..... също не е чист! СГС-шефът Топалов е издигнат от шефа на Гражд. Колегия на ВКС Красимир Влахов (кадър издигнат по светкавичната безконкурсна процедура от Лазо Груев, т.е. "Гъцо" АБВ-триперо Първанов, съгласувано с Пеевски), който Влахов пък бил кум на скандалната съдийка Биляна Балинова и си имал специална група от семейни тандеми "ВКС-съдия"-"адвокат-съпруг" чрез които "законно" решавали платените дела на всички инстанции! Първата работа на СГС-шефът Топалов през отпускарския август 2015г. беше да издигне от СРС чрез командироване без конкурс и назначането със заповед без конкуренцжия за шефка на отделение в СГС на известната като "Кумицата БиБа" Биляна Балинова - въпреки, че същата беше закъсняла с до 24 месеца при повече от 100 обявени от нея за решаване съдебни дела (при 1-месечен срок по Закон) и беше забатачила повече от 600 други в СРС! А пък кандидата за шеф на САС Йорданов бил кум на Топалов! Така се навързва една Кумовско (или Комунстическо) Организарана Съдийска Престъпна Котерия (КОСПК)! Както в Комунистическо Организараните Престъпни Групировки (КОПГ) основения критерии за назначаване е точно партийно-шуро-баджанашко-кумовския, при който няма способности, няма квалификация, няма морал, няма конкуренция, ... , няма Закон! Също и в БЗНС-тата на Янето и АБВ-то (с ДПС-то) на Красимир Влахов, Топалов, Балинова, Йорданов, ....!

27.01 2016 в 14:28

А когато ви казват какви решения да вземате, кой да съдите и кой да не съдите или пък когато някоя партия ви назначава на постовете ви не е вмешателство, нали?

жалки алчни и некадърни мишоци

27.01 2016 в 10:38

Г-н Топалов изпълнителната власт НЕ ВИ УВОЛНЯВА, тя просто ви подканя да се замислите по въпроса, защото повече НЯМАМЕ ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ с вас! В това няма нищо ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!

27.01 2016 в 10:33

Тоо калинчо некое мамино синче и внук на партизани ли е или само така изглежда?

27.01 2016 в 10:18

Калоянчо,съдебната власт не може да иска оставката на правителството,тя трябваше отдавна да е вкарала в затвора цялата тая пасмина-от Мутрата до последния самозабравил управник,да разследва сегашната "опозиция" за магариите и по тяхно време.То не бяха джипове,то не беше унищожаване на гора,то не беше контрабанда,то не бяха кражби на обществени пари.Как може в цяла БГ да има едно село в което кмета не краде и е направил селото на кукла.Това е позор бе,Калоянчо,хората с чест на твое място си теглят куршума,а ти разправяш "бабини деветини"

27.01 2016 в 10:04

..."По думите му съдебните помощници получават най-високите заплати от съдебната администрация след тези на съдиите и в зависимост от стажа те могат да достигнат около 2000 лева."

А некадърните, впиянчени и покварени съдии, колко получават? Боклуци корумпирани!! Или и този въпрос е неконституционен? Тази жена, която се кандидатира за вицепрезидент и дето мяса на Алис Купър от обложката на албума му "Welcome 2 My Nightmare", Куцкова? Нещо да каже по въпроса за заплатите на съдиите?!?!? ? Какво стана със съдийката която отсъди по делото "опицвет", че 600 (шестстотин!) кила амфетамии са за "лична употреба" и закри делото? Гние в затвора или я песионисаха с 20 заплати?? какво стана с пернишката съдийка, която пияна, влачи с автомобила си прегазения стареж по-вече от километър!!!

27.01 2016 в 09:43

Баси тъпия въпрос е задал тоя младеж - "Защо трябваше да чакаме черновата на доклада и да вървим отново след събитията, да видим, че някой от Брюксел ни казва, че нещо не работи"

Иначе умни работи ама....учудващо....ми как точно се събират 180 гласа за конституционни промени без да нпаравиш нкяои малоумни компромиси??