Шефът на СГС: Искането за оставка на ВСС е вмешателство в съдебната власт

OFFNews 27 януари 2016 в 09:13 4548 7

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов определи искането за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) като грубо вмешателство в съдебната власт. По думите му това е все едно съдебната власт да иска оставката на правителството и премиера.

„Само преди около месец в НС сами гласуваха, че този състав на ВСС трябва да изкара пълния си мандат. А сега изведнъж се оказва, че този ВСС едва ли не е виновен за всичките проблеми в страната”, коментира Топалов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според него причината за тази реакция на властта е предстоящият доклад на Европейска комисия.

„Защо трябваше да чакаме черновата на доклада и да вървим отново след събитията, да видим, че някой от Брюксел ни казва, че нещо не работи”, заяви Топалов.

Замитаме нещата и вървим след събитията, което не говори добре за властимащите, допълни той. Шефът на СГС призна обаче, че кадровият орган се е изчерпал и се тресе от скандали от месеци.

„Този въпрос отдавна е сложен на масата на общественото мнение. Не е необходимо ЕК да каже: „Имате проблеми в съдебната система, ВСС не работи”, за да кажем ние: Да, действително е така”, изтъкна той.

От 1 януари 2015 г. до 22 януари 2016 г. СГС се е разделил с 57 души, като основно напусналите са хора, които излизат в пенсия, посочи Топалов.

Топалов определи като несериозен отказа на Инспекцията по труда съпругата на премиерския съветник Яне Янев – Галя Янева, да бъде уволнена от СГС, тъй като по думите му в него няма мотивировка. Тя е съдебен помощник в съда, но на изпита събра едва 3 точки и не успя да покрие минимума.

„Отказът беше основан на искане, което ние не сме направили, тоест на различно основание в закона от това, което ние сме отправили. Основанието, на което те ни отказаха, е, че тя е майка на дете до 3-годишна възраст, каквато тя не е”, обясни Топалов. Той допълни, че е отправено ново искане за разрешение към Инспекцията по труда за лице, което е в болничен.

"Съпруги и съпрузи има бол. Проблемът е защо системата е допуснала хора с такива знания да влязат вътре, да получават нениски възнаграждения за самата система", коментира Топалов.

По думите му съдебните помощници получават най-високите заплати от съдебната администрация след тези на съдиите и в зависимост от стажа те могат да достигнат около 2000 лева.

„Съдебните помощници, с които сме се разделили, са били препитвани от бившето ръководство на СГС”, подчерта Топалов.

Съпругата на Янев е била в болничен само за 18 декември, когато беше проведен тестът на съдебните помощници. По времето, когато тя е била в САЩ, е била в платен годишен отпуск, уточни той.

За още двама съдебни помощници също е получен отказ. Една от тях е съпругата на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Топалов призова да се направи проверка какъв е броят на отказите на Инспекцията по труда, съпоставим с броя на направените искания. „Колеги, които са специалисти в тази материя, за 15-16 г. работа не са виждали нито един отказ на Инспекцията по труда, а ние от три искания получихме три отказа, и то немотивирани”, изтъкна председателят на Градския съд.

Според него изтеклите записи на бившите му колежки Владимира Янева и Румяна Ченалова са истински.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови