ГИТ не дава на съда да уволни жените на Яне Янев и Светлозар Лазаров

OFFNews 25 януари 2016 в 13:18 6444 9

Инспекцията по труда не разреши жените на Яне Янев и Светлозар Лазаров да бъдат уволнениИнспекцията по труда не дава жените на Яне Янев и Светлозар Лазаров да бъдат уволнени

Инспекцията по труда в София е изпратила три писма в Софийския градски съд (СГС), с които не позволява да бъдат прекратени трудовите правоотношения с трима съдебни помощници. Това са Галя Янева, Доника Лазарова и Радка Дончева. 

След проведен тест в СГС ръководството на съда реши да прекрати договорите на съдебните помощници, които не покриват изискванията. При изпита от общо 14 души 12 не издържаха теста. 

Главна инспекция по труда обаче не позволи трима от тези 12 души да бъдат уволнени, но в писмото не се посочват мотиви за това. Галя Янева е съпруга на съветника на премиера Яне Янев, а Доника Лазарова - на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Двете са назначени от бившия председател на съда Владимира Янева, която в момента е подсъдима по аферата за незаконно подслушване "Червей". 

Според справка на съда Доника Лазарова е получила 9 точки на теста, но има дете под 3 години и не може да бъде освободена. Галя Янева пък не се е явила на първата дата на изпита - 18 декември 2015 г., като е представила болничен лист. На 11 януари те е положила изпит и от 34 възможни точки е получила 3 точки. Веднага след теста тя е извадила болничен за 10 дни, който е с дата деня на теста. 

Решението на ръководството на съда да отстрани некомпетентните служители стана причина Яне Янев да отправи обвинения за чистка в съда. Председателят на съда пък отговори, че лидерът на РЗС създава напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителната власт по въпроси, при които такова противоречие липсва.

В интервю за БНР Калоян Топалов заяви, че Янев го е нападнал в момент на съвпадение на негативен за съпругата му тест и получения от премиера есемес.

Това може да се обобщи с една перифраза "Търсете съпругата". Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник. За мен в случая става въпрос за едно умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителна власт по въпроси, при които такова противоречие липсва, коментира Топалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!