ВСС отвръща на удара с контрадекларация

OFFNews 27 януари 2016 в 08:27 6377 5

ВСС отвръща на удара с контрадекларация

Снимка БГНЕС, архив

Очаква се днес Висшият съдебен съвет (ВСС) да отговори с контрадекларация на искането на правителството и от депутатите на ГЕРБ и РБ оставка на съдебния кадрови орган. Членовете на ВСС ще се съберат днес по обед, за да обсъдят и приемат декларация.  

Колективна оставка на съвета обаче е малко вероятна. Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодорв заяви, че подобно искане е вмешателство на изпълнителната и законодателната власт в работата на съдебната власт, което противоречи на принципа за разделение на властите. Тодоров обясни, че така както съдебните кадровици не искат политически оставки, така не е редно политиците да искат техните.

Калин Калпакчиев, който представлява т. нар. реформаторско малцинство, е против колективна оставка, защото според него реакцията на политиците е, за да се стовари цялата отговорност за критичния евродоклад върху една единствена институция.

Председателят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова обясни, че искане за оставка на целия ВСС е противоконституционно. Тя припомни, че ако парламентът е недоволен от работата на излъчените от него членове на ВСС, има процедура за смяната им.

Искането на управляващите за разпускане на ВСС е с цел да намерят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят главния прокурор Сотир Цацаров от критиките на Брюксел, коментира във вторник бившият правосъден министър Христо Иванов. Общото в критиките към мнозинството във ВСС и към прокуратурата е персоната на Сотир Цацаров. Явно в ролята на персоналнен гарант за това, че в България няма да има реална борба с корупцията като в Румъния. Ако някой трябва да си подава оставката, това е той, написа той в профила си във Фейсбук. 

Ако днес ВСС официално заяви нежеланието си за оставка, парламентът може да използва възможността, която не е прилагана досега - да поиска дисциплинарни производства срещу излъчените от него членовете на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови