ВСС отвръща на удара с контрадекларация

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2016 в 08:27 5854 5

ВСС отвръща на удара с контрадекларация

Снимка БГНЕС, архив

Очаква се днес Висшият съдебен съвет (ВСС) да отговори с контрадекларация на искането на правителството и от депутатите на ГЕРБ и РБ оставка на съдебния кадрови орган. Членовете на ВСС ще се съберат днес по обед, за да обсъдят и приемат декларация.  

Колективна оставка на съвета обаче е малко вероятна. Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодорв заяви, че подобно искане е вмешателство на изпълнителната и законодателната власт в работата на съдебната власт, което противоречи на принципа за разделение на властите. Тодоров обясни, че така както съдебните кадровици не искат политически оставки, така не е редно политиците да искат техните.

Калин Калпакчиев, който представлява т. нар. реформаторско малцинство, е против колективна оставка, защото според него реакцията на политиците е, за да се стовари цялата отговорност за критичния евродоклад върху една единствена институция.

Председателят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова обясни, че искане за оставка на целия ВСС е противоконституционно. Тя припомни, че ако парламентът е недоволен от работата на излъчените от него членове на ВСС, има процедура за смяната им.

Искането на управляващите за разпускане на ВСС е с цел да намерят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят главния прокурор Сотир Цацаров от критиките на Брюксел, коментира във вторник бившият правосъден министър Христо Иванов. Общото в критиките към мнозинството във ВСС и към прокуратурата е персоната на Сотир Цацаров. Явно в ролята на персоналнен гарант за това, че в България няма да има реална борба с корупцията като в Румъния. Ако някой трябва да си подава оставката, това е той, написа той в профила си във Фейсбук. 

Ако днес ВСС официално заяви нежеланието си за оставка, парламентът може да използва възможността, която не е прилагана досега - да поиска дисциплинарни производства срещу излъчените от него членовете на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2016 в 14:00

Държим всички лостове на властта, от политици, ВСС, ДС, Институции, всички работят за нас, пример:
КТБ - 4 млд, включен прокурор и спиране на разследване
Държавни поръчки над 2 мрд, политически бартер
Активи в Медии, може да манипулираме оф-цете както желаем
Активи в заводи и промишленост - пране на парички
Обща стойност на завъртяни средства над10 милиарда лв

Има ли още глупаци, които смятат че могат нещо да променят?
Протестирайте, най-много да си получите един антипротест.

27.01 2016 в 13:10

днес не обичаме ЕС, нито мониторингите. Днес ще си ближем раните в Банкя, ще мълчим, ще чакаме снишени бурята да затихне и тогава ще изпълзим от дупката. За да кажем каквото мислим. А мислим че ВСС, Р. Кънев, Хр. Иванов са виновни. Ние т. е. АЗ сме жертви. Дали сме нареждане на нашите хора да говорят на пангара. Пък и някой от журналята да ме пита нещо. НЕ.

27.01 2016 в 12:39

Ето какво заяви гласът на истината Христо Иваноя:
"В акт на върхово безочие управляващите търсят с кого да си измият ръцете за доклада на ЕК и да спасят Цацаров. На тия членове на ВСС, които водиха трудна борба ("скандали") срещу всички критикувани от ЕК (без)действия на мнозинството, трябва да се изкаже огромна благодарност, а не да им се искат техните оставки."
Защо не се иска оставката на Главния прокурор за бездействието му по КТБ и за безбройните му провали, както и на председателя на ВАС Георги Колев ? Защо ?

27.01 2016 в 11:48

КАКВИ МАМИНИ ЗАЩИТНИЦИ НА КОНСТИТУЦИЯТА ИМАМЕ, БОЖЕ, БОЖЕ, ДОБРЕ ЧЕ СА ТЕ!

27.01 2016 в 11:13

И в парламента и в прокуратурата и във ВСС са все зависими и лесно подкупни мърши. Само ни разиграват и баламосват. Видя се че всички лъжат в синхрон. Премиера сам си призна че противоконституционно лично е избрал Цацаров и какво от това? Записът не бил разрешен от Цацаров следователно не върши работа. С двете свраки също - е какво престъпникът трябва да разреши за да важат доказателствата срещу него ли!?!? Само замазва тоя плондир и ни струва мииарди и силово уравление Костинброд, уреди КТБ.. не му знам и другите схеми, но тия са емблематични. Затова след 5 години герб още сме на дъното и винят заучено ругите, които Боко качи на власт и беше в тиха опозиция.