Шефът на "Надин" обвинен за данъчни измами за 16 млн. лв

OFFNews 18 май 2015 в 13:39 5889 3

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел престъпления срещу данъчната система –избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Ръководителят на групата се казва Радослав Босилков и е управител на дружеството „Надин Комерс“ ЕООД. Повдигнати са му две обвинения - като ръководител на организирана престъпна група и за данъчни престъпления в особено големи размери. 

За укриване на данъци са обвинени и Денис Бошнаков, Мариян Комитов, Павел Варнаджиев и Иван Иванов.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2010 г. до началото на 2012 г., като за две години е нанесла на държавата щети в размер на 16 153 180,42 лева.

Престъпната структура е разполагала с добре организирана мрежа от „кухи“ дружества от типа „липсващ търговец“, контролирани от „Надин комерс“ ЕООД. От тези фирми „Надин Комерс“ симулативно е изкупувала с фалшиви счетоводни документи огромни количества скрап. По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, годишният финансов резултат (печалбата) – намаляван, с което в крайна сметка е било избягвано
плащането на дължимите данъци към държавната хазна в особено големи размери.

Разследването доказа, че въпросните „кухи“ фирми, с които „Надин Комерс“ е „търгувала“, не са имали капацитет за подобни сделки, не са разполагали с лицензирани площадки, голяма част от представляващите ги лица са били неграмотни и не са били в състояние да извършват търговска дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!