СГП протестира скъпата вода в Бургас и региона

OFFNews 29 август 2022 в 16:11 1627 0

вода

Снимка Архив

Цената на водата е непосилна.

Софийската градска прокуратура протестира решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите цени на водата в Бургас и прилежащите общини Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево, съобщиха от СГП.

Там водата поскъпна с цели 60% от 1 август тази година. Новината изненада неприятно потребители и хотелиери.

До протеста на прокуратурата се стигна, след като Върховната административна прокуратура (ВАП) изпрати по компетентност на СГП преписка на КЕВР за нейно решение за одобряване на бизнес плана на ВиК в Бургас за периода 2022 г.–2026 г. при прилагане на метода на ценово регулиране „горна граница"; утвърждават се цени на водата без ДДС, считано от 1 август 2022 г., и се приема анализ за социалната поносимост.

Според СГП решението е незаконосъобразно и е поискана неговата отмяна. Също така СГП е направила особено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на КЕВР, тъй като в противен случай то би причинило значителна и труднопоправима имуществена вреда на жители на област Бургас, която се изразява в плащане на изключително високи сметки за услугата.

Прокуратурата намира, че са извършени редица нарушения:

1. Липса на становище за бизнес плана за периода 2022 г.-2026 г., както повелява Законът за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВИКУ);

2. В бизнес плана трябва да има направен технико-икономически анализ на съществуващото положение, което също липсва;

3. В решението на КЕВР няма данни и информация за начина на определяне на размера на общите загуби във водоснабдителната система;

4. Съгласно закона при определянето на цените на ВиК услугите КЕВР трябва да се ръководи и от принципите за възстановяването на икономически обоснованите разходи. При определянето на разходите за възнаграждения на персонала на дружеството, съответно осигуровките за тях, както и при определянето на разходите за електрическа енергия, този принцип не е спазен;

5. По закон при изпълнение на правомощията си за регулиране на цените на "ВиК услугите" КЕВР се ръководи и от социалната им поносимост. Комисията обаче неправилно е определила новите цени за социално поносими, като не е ползвала необходимите данни от Националния статистически институт. Според ЗРВИКУ "социална поносимост на цената на "ВиК услугите" е налице в случаите, когато тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на един човек, не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

Ползваните от КЕВР данни за доходите на жителите на област Бургас са неотносими. Не е ясно как КЕВР е определила средно месечния доход на лице от домакинство за годините: 2022 г.-2026 г., посочват от СГП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша