Как цял град не разбра, че водата поскъпва с 60%

Таня Николова 03 август 2022 в 15:28 3010 1

Бургас

Снимка БГНЕС

Бургас и околните общини осъмнаха с увеличена с 60% вода.

Недоволство обхвана Бургас след внезапното поскъпване на водата с цели 60% от 1 август. Новите цени изненадаха жителите на морския град, а кметът Димитър Николов (ГЕРБ) обяви, че ще оспори поскъпването. Хотелиерите също подскочиха от увеличението.

От понеделник в Бургас важи новата тарифа - 4,39 лева за кубик вода. Засегната е цялата област, вкл. близките черноморски курорти като Слънчев бряг. Цената е одобрена от КЕВР по искане ВиК Бургас. То пък е мотивирано с нуждата от подмяна на голяма част от ВиК мрежата, която е много остаряла.

Изненада ли е изненадващата цена?

Кметът на Бургас Димитър Николов се закани да оспори решението на КЕВР за увеличението. Това може да се направи в 14-дневен срок. 

"Поддържаме мнението си, че 60% увеличение на цената на водата е шоково за семействата, бизнеса и общинските бюджети!", написа Николов.

Позицията му - очаквано - срещна широко одобрение. Но в същото време буди въпроси. Например, защо досега общината не е разбрала за договореното по установения институционален път увеличение; защо не го ли е оспорила в хода на тази процедура; а ако е подкрепяла предложената цена - защо тя не е съобщена на гражданите. 

По информация на БНР-Бургас предложението за увеличението е взето на извънредно заседание на ВиК асоциацията в Бургас, където е имало и представители на общината. На заседанието е приет бизнес план с предлагано увеличение на цените не само за 2022 г., а и за годините до 2026 г. През юли т.г. се провежда обществено обсъждане в КЕВР. Срещу плана за увеличение възразяват омбудсманът Диана Ковачева и бившият омбудсман Мая Манолова (сега лидер на "Изправи се.БГ"). Няма данни представители на Община Бургас да са участвали в общественото обсъждане и да са възразили.

Финална ли е цената

Одобрената от КЕВР цена е "таван", но ВиК дружеството може да продава и на по-ниска от нея. Освен това никой освен самото дружество не може да оспори в съда цената, одобрена вече от КЕВР. Но вратички за действие има.

"Има няколко законови възможности, които гражданите могат да ползват и по които гражданската платформа „Избрави се.БГ“ вече работим", обяснява Мая Манолова, която има богат опит в такива казуси от годините си на национален омбудсман.

„Едната възможност е подаване на сигнал до административната прокуратура. От "Изправи се.БГ" сме изготвили този сигнал. И в понеделник, 9 август, в 9:30 сутринта, ще бъдем пред ВиК дружеството. Могат и други граждани да се подпишат, да се присъединят към това искане до прокуратурата да обжалва в съда цената на водата в област Бургас, която е повишена с 59%“, коментира тя.

"Да очакваме, че КЕВР сами ще си преразгледат решението, както искаше кметът на Бургас, е прах в очите на хората, няма такава законова процедура, посочи Манолова. Тя ще внесе и искане до ВиК – дружеството да не се възползва от пределната, разрешена им от комисията, цена на водата и увеличението да е по-малко. Имало е подобни случаи в страната", поясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!