SavePirin победи: Необходима е екооценка на Национален парк 'Пирин'

OFFNews Последна промяна на 29 април 2020 в 15:25 14843 1

Снимка wikipedia.org

Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение 7 март 2019 г. по административното дело, с което беше отменено решението на министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк "Пирин".

Делото беше образувано по касационна жалба на министъра на околната среда и водите, което се отнася до решение от 1 март 2017 г., издадено от него да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г.

ВАС приема в мотивите си, че обжалваното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила, като постановено при отсъствие на касационни основания за отмяна. Правилен е изводът на първата инстанция, че съгласно чл. 81, ал. 3 ЗООС екологичната оценка е следвало да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност.

Петчленният състав приема в мотивите си, че в решението на тричленния състав е извършен детайлен анализ на приложимото национално законодателство, на приложимите актове от правото на ЕС и на поставени решения от Съда на Европейския съюз относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда.

Въз основа на тях безспорно е установено, че проектът за актуализация на ПУНП "Пирин" засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване. В обжалваното решение е прието, че планът за управление попада в хипотезата на чл. 85, ал.1 ЗООС. Нещо повече тричленният състав, след детайлен анализ на разпоредбата на чл. 85 ЗООС излага аргументи и относно неприложимостта на чл. 85, ал. 2 ЗООС в случая.

Решението на петчленния състав е окончателно.

По предложение на бившия екоминистър Нено Димов правителството одобри частично изменение в Плана за управление на парк "Пирин", обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект от световното наследство, с което се дава възможност за строителство и за извършване на водохващания на 48% от територията на целия парк. Решението бе мотивирано със строителството на втори лифт в Банско. По-късно решението беше отменено. 

Делото беше образувано по 2 касационни жалби – на Министерския съвет на Република България и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли м.г., че с промените в плана за управление на парк "Пирин", обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство, са нарушени разпоредби от българското и международното право.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови