Съдът в Ямбол оправда обвиняемите по делото за взривовете край "Петолъчката"

OFFNews 19 юни 2015 в 18:14 4831 2

Снимка Архив / БГНЕС

Районният съд в Ямбол оправда управителя на фирма „Берета Трейдинг“ Десислав Делев и началника на производството Иван Пеев по делото за взривовете на 5 юни 2012 г. в складовете за утилизация на боеприпаси край "Петолъчката", при които загинаха трима и бяха ранени още десет души.

Решението бе взето от тричленен съдийски състав с председател Радостин Радиев.

Делев и Пеев бяха обвинени от прокуратурата, че не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани. По договор трябвало да се унищожават чрез взривяване.

На заседанието присъстваха близките на работниците, които загинаха при взривовете. Те останаха разочаровани от решението на съда, но признаха, че са очаквали подобно решение.

„Живеем в България. Имам чувството, че държавата изобщо не мисли за своите граждани. Толкова хора загинаха от тази дейност и никой не взе никакви мерки. 15 души загинаха в Горни Лом. Нямам думи. Може ли в една цивилизована държава, такава фирма, с така дейност, след няколко месеца да получи пак разрешение за същата дейност”, коментира Ирен Костова, съпруга на загиналия Станимир Костов.

Оправданият управител на фирмата определи присъдата като справедлива и отговаряща на истината.

„Истината и фактите са, че ние не сме виновни! Присъдата отговаря на истината”, коментира той.

„Фактите са, че Министерството на отбраната по договор с нас дава грешен боеприпас. Първият от нашите работници, който го пипа, гръмва. За този различен боеприпас, който не е по договор, няма технология, няма нищо разработено”, каза той.

Делев заяви, че в базата повече утилизация няма да се извършва. Там ще има само производствени дейности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!