Подновяват контролираните взривове край "Петолъчката"

OFFNews 03 юни 2014 в 17:05 1859 0

Снимка Архив

Базата за обезвреждане на боеприпаси, намираща се край пътен възел "Петолъчката", от днес подновява контролираните взривове на деформираните снаряди, които бяха събрани след експлозията там през 2012 г. 

При инцидента загинаха трима работници от базата и бяха нанесени щети за 60 млн. лева.

Предстои да бъдат унищожени около 18 000 през следващите три месеца. Контролираните взривове са подновени след едногодишно прекъсване причината, за което беше протестът на жителите от близките населени места срещу взривовете, съобщава БНР.

Жителите на село Лозенец се съгласиха унищожаването на деформираните снаряди да продължи след дълги преговори. Това се случи, тъй като транспортирането на боеприпасите е невъзможно, а съхранението в базата под открито небе е опасно, обясни кметът на селото Петранка Добрева.

Тя обясни, че е по-добре районът да се разчисти, за да няма опасения, че отново може да се случи нещо. „Имаме уверение от страна на фирмата, че ще държим контакт с тях, ще се съобразят как ще почувстваме ние взривовете, дали ще са поносими, как ще се отразят на сградите и ще държим контакт с тях“, допълни още Добрева.

Междувременно от Инициативния комитет в Лозенец поискаха пълни изследвания на почвата, въздуха и водата в района на базата, а Регионалната инспекция в Стара Загора вече започна вземането на проби за анализите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!