Премиерът: ТЕЦ Брикел ще бъде затворен заради умопомрачаващи нарушения

OFFNews 28 юли 2022 в 19:11 6586 5

Кирил Петков

Снимка МС - пресслужба

Кирил Петков

ТЕЦ "Брикел" ще бъде затворен заради "умопомрачаващи" нарушения, съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

Предприятието ще бъде уведомено, че в следващия ден ще бъде затворено до отстраняване на огромните пропуски в неговата дейност.

"Има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време, поради което ще наложим принудителна административна мярка "затваряне на ТЕЦ "Брикел", потвърди и вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов.

"Опъването на чадър"

Според него предприятието е трябвало да бъде затворено още през 2011 г., но заради "опъването на чадър" това не е направено.

ТЕЦ "Брикел" произвежда около един процент от ел. енергията на страната, така че енергийната сигурност на държавата не е застрашена, заяви Сандов.

Той припомни, че внезапната проверка, в която участва заедно с Кирил Петков и представители на няколко институции през миналата седмица, е установила множество нарушения, свръзани с нарушаване на екологичното законодателството, както и това, свързано с трудовите права. Констатирани са повече от 15 нарушения на пожарната безопасност, включително наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и се намира на твърде близко отстояние до обекта. Една авария на такова място може да доведе до еко катастрофа, обясни Сандов.

Служители на РИОСВ са преминали на работа в ТЕЦ "Брикел"

През годините на ТЕЦ-а са налагани десетки административни актове за нарушения, наказателни административни постановления, но това не спира предприятието да преустанови замърсяването, посочи вицепремиерът. Затова по думите му се налага сега да го затворим, за да защитим обществения интерес.

Сандов каза, че поне няколко служители на Регионалната инспекция по околна среда в Стара Загора сега работят в ТЕЦ "Брикел", като например началникът на сектор "Екология" в ТЕЦ-а, който е бивш директор на Регионалната агенция по околна среда и води.

Собственик на ТЕЦ "Брикел" е... Рой Кенеди

На въпрос за собственика на ТЕЦ-а Сандов каза, че за него това предприятие се представлява от т.нар. сламени хора, които съществуват някъде извън България.

Собственикът на ТЕЦ "Брикел" е Рой Кенеди, за който никой нищо не знае. Той явно е подсигурен финансово, за да се подпише зад собствеността на това предприятие, като държи 100 процента от него. В същия момент всички знаят, че реалният собственик е Христо Ковачки. За мен е недопустимо обекти, толкова важни за страната, да имат собственици, за които държавата нищо не знае, заяви още Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

5

EA Trash

29.07 2022 в 00:54

Тия фантазии само offnews ги дращи... Немците си отварят старите ТЕЦ-ове, ние ще затваряме и то бивш премиер!

Harvard Law! Така ли се затваря ТЕЦ бе баламурници?

2172

3

Johnny B Goode

28.07 2022 в 20:50

Красимирчо, ти него не го мисли. Той и в Канада, и Долна Замбия все ще оправи.
Ама ти и тебеподобните ти ще си останете затънали в БГ shit-a доживот.

7635

2

Marsalis

28.07 2022 в 19:52

Красимирчо, заради такива слабоумници като теб буксуваме на едно ниво от 30 години. На изборите ПП отново са първа политическа сила с премиер Петков. Емигрирай докато е време, нищо добре не ги чака такива глупаци като теб.