Съдът отмени наказанието на Светлозар Костов

OFFNews 18 февруари 2016 в 10:00 3603 1

Съдът отмени наказанието на Светлозар Костов

Върховният административен съд (ВАС) отмени уволнението на прокурор Светлозар Костов. Шефът на спецпрокуратурата беше освободен на 24 септември 2015 г. от ВСС след искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Като причина беше посочено, че той е изискал обяснение от прокурор защо е образувал досъдебно производство. В същото време Костов, който през 2010 г. беше командирован специално за делото "Октопод", а след това и повишен до шеф на спецпрлокуратурата, отложи влизането в затвора на Росен Петров, по прякор Животното.

От изводите на ВАС става ясно, че Костов е трябвало да бъде уволнен по принцип. Съдът върна решението на ВСС за ново налагане на дисциплинарно наказание на Костов. Първоначално ВСС е приел, че Костов трябва да бъде наказан с порицание.

Нещата обаче придобили друг облик след изказване на Румен Боев и главния прокурор. Боев предложил Костов да бъде освободен от поста си, защото "не може да ръководи повереното му звено на прокуратурата, което е най-големия му проблем", пише "Правен свят". 

Сотир Цацаров пък обяснил, че в Специализираната прокуратура имало напрегнати отношения. Според него тя била изцяло блокирана. "Ръководният екип е в състояние на тотално ледено мълчание. Съвещанието преди конкретната реализация на делото е проведено със заместника на Костов и със заместник апелативен прокурор, не защото някой е искал да го изолира, а защото той няма нормален диалог с колектива, той няма диалог със заместника си. Специализираната прокуратура е в пълен ступор. Налице е пълна липса на диалог между прокурор – ръководител и неговите колеги", казал още Цацаров.

Съдът се съгласява, че Костов е нарушил Етичния кодекс на магистратите, но той не бил наказан по конкретния казус, а за това, че е лош ръководител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови