"Октопод" тръгва отначало в спецсъда

OFFNews 08 юли 2015 в 07:36 4740 1

Делото "Октопод" тръгва отначало и ще се гледа в специализирания наказателен съд. 

На 1 април 2015 година делото беше прекратено от съдията от Софийски градски съд Атанас Атанасов и препратено в спецсъда по компетентност. С внесения от Софийска градска прокуратура обвинителен акт са повдигнати четиринадесет обвинения, а седем от тях са предметно подсъдни на Специализирания наказателен съд. Именно това е причината съдия-докладчикът да изпрати делото там.

Делото стартира преди 4 години, когато спецсъдът още не беше създаден. След като на 22 януари Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност съдия Румяна Чаналова за срок от шест месеца, "Октопод" трябваше да започне от първа инстанция с нов съдия. Именно новият съдия прати делото в спецсъда. 

По делото са подсъдими Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Първите четирима са обвинени в организирана престъпна група, като прокуратурата сочи за неин ръководител бившия съветник в ДАНС. Всеки един от тях има и обвинения за рекет и изнудване, само Хамстера е обикновен участник в престъпната група. Цеко Йорданов отговаря за това, че като шеф на отдел "Следствен" във ВКП е осуетил наказателно преследване срещу българо-израелски гражданин.

Специализираният съд вече прекрати разследването по т. нар. „Голям Октопод“. По него освен Алексей Петров, подсъдими са още Антон Петров-Хамстера, адв. Николай Велков, Йордан и Пламен Стоянови и Момчил Кръстев. При ареста им през 2010 година беше обявено, че групата е имала влияние по най-високите етажи на властта и съдебната система, където е впила пипала. Според прокуратурата групата освен с рекет, се е занимавала с проституция, източване на ДДС и укриване на данъци. Четири години след гръмката операция на МВР поради липса на внесен обвинителен акт и събрани доказателства делото беше прекратено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови