Съдът намали драстично паричната гаранция на двамата налични обвиняеми от NEXO

OFFNews 25 януари 2023 в 15:25 3988 1

СГС

Снимка Архив

Съдът постанови друго за паричните гаранции.

Софийският градски съд измени определените от прокуратурата парични гаранции от по един милион лева на двамата обвинени по случая "NEXO" и ги намали на 150 000 лв. за Траян Николов и 100 000 лв. за Калин Методиев.

На 18 януари съоснователят и финансов директор на компанията Методиев и оперативният директор Николов обявиха, че ще обжалват високата гаранция. 

Прокуратурата вече съобщи, че по разследването са обвинени четирима души, като двама от тях се издирват, а другите са пуснати с мярка "парична гаранция", която трябва да внесат до 10 дни. Неоткриваемите обвинени са Антони Тренчев и Коста Кънчев, съоснователи на NEXO. Тренчев е бивш депутат от "Реформаторския блок", той беше част от партията "Движение България на гражданите".

Днес СГС прие, че e налице обосновано предположение Николов и Методиев да са съпричастни към част от предявените им обвинения. Налице са доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с пране на пари.

Съдът обаче не намира доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни. И потвърди забраната двамата да напускат пределите на България, защото има опасност да се укрият. Траян Николов пък може да извърши престъпление.

Заради престоя на делото в съда е продължен и срокът за внасяне на паричните гаранции с 5 дни.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

В неделя Антони Тренчев обяви, че NEXO ще съди държавата за 1 000 000 000 долара заради нанесените вреди на компанията. Според него действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Отхвърли и твърденията, че компанията му финансира терористи.

Тренчев бе категоричен, че акцията на държавното обвинение е политическа и цели да удари "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Малко по-рано обаче говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви точно обратното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови