Съдът: КПКОНПИ няма и.д. шеф. Заповедите и уволненията на Антон Славчев са невалидни

OFFNews 05 април 2023 в 11:18 2677 1

Славчев

Снимка Стоп кадър

Антон Славчев

Зам.-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев не е избран от парламента за и.д. шеф на органа след оставката на Сотир Цацаров. Това прави неговите заповеди за освобождаване на служители на КПКОНПИ и други решения невалидни.

Това се разбира от решение на Административния съд София-град по жалба на Росица Митрова, която е била съкратена от Славчев като държавен инспектор в комисията. Съдът обявява заповедта му за нищожна, съобщава "Лекс".

През 2021 г. тогавашният председател на комисията Сотир Цацаров е преназначил Митрова за началник на отдел Административно-наказателна дейност и контрол, а временното назначение е било прекратено от Славчев на 5 май м.г. и тя се върнала на предишната си позиция в отдел "Декларации". Две седмици по-късно главният секретар на КПКОНПИ предложил на Славчев да бъдат закрити две длъжности в този отдел, между които и тази на Митрова, за да бъдат разкрити други две, и на 23 май Славчев издал заповед за прекратяване на договора на жената.

В решението си съдия Ива Кечева пише, че заповедта на Славчев е издадена от некомпетентен орган и припомня, че според чл. 106, ал. 1 от Закона за държавния служител компетентен да прекрати договора на служителя е органът по назначаване, а такъв според чл. 14, ал.1, т.8 от ЗПКОНПИ е председателят на комисията.

Решението му може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Сотир Цацаров оглави КПКОНПИ през декември 2019 г. Това става малко преди да изтече мандатът му като главен прокурор, а предишният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев се оттегли заради скандала със застроената му незаконно тераса.

Цацаров подаде оставка в началото на миналата година, след като стана ясно, че му е отнет допускът до класифицирана информация. Тогава той коментира, че случващото се е плод на натиск от тогавашия премиер Кирил Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков заради "ЦУМгейт".

По-късно Държавната комисия по сигурността на информацията отмени акта на ДАНС, с който беше отнет допускът на Цацаров, но той вече беше възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Същевременно бившият главен прокурор заведе дело за 15 000 лв. обезщетение срещу Кирил Петков за това, че в национален ефир го определи за ненадежден, което довело до отнемане на допуска до класифицирана информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови