Съдът дал по-тежка присъда на Златанов за назидание на чиновниците

Юлиан Христов 14 май 2014 в 13:34 2224 3

По-тежката присъда, която съдът даде на бившия шеф на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, е мотивирана с превантивния ефект, който тя би имала върху държавните чиновници.

Това става ясно от публикуваните мотиви на Софийския градски съд (СГС) по присъдата на Златанов, който стана печално известен с тефтерчето си за поръчки.

На 3 април той получи три години и шест месеца затвор и забрана да заема ръководна длъжност в държавната администрация за период от пет години. Наказанието беше наложено, въпреки искането на прокуратурата за условна присъда. Златанов беше признат за виновен по две от общо трите повдигнати му обвинения – едното е, че е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев, а второто, че не е разрешил публикуването на решение, с което комисията е установила конфликт на интереси при Димана Ранкова, съветник на Плевнелиев, като по този начин я лишил от правото да обжалва решението по съдебен ред.

В мотивите на съдия Андрей Ангелов по присъдата се казва: „Именно така определеното комплексно наказание съдът счете за необходимо и достатъчно да изпълни както превъзпитателна и поправителна функции спрямо подсъдимия Златанов, така и да служи като предупреждение и да има превантивен ефект върху останалите членове на обществото и в частност – върху лицата, ангажирани в системата на държавно управление и контрол.“

Необходимостта от налагането на допълнително наказание, с което съдът отнема за пет години правото на Златанов да работи в държавната администрация, е мотивирано с това, че той е злоупотребил с високото доверие, което му е възложено и за това, че е уронил авторитета на КПУКИ и е накърнил държавността.

Предвиденото по закон наказание по така повдигнатите обвинения на Златанов е затвор от една до осем години затвор. Съдът обаче е отчел няколко отегчаващи вината обстоятелства. Едното е, че двете деяния са извършени за период от 9 месеца, което влиза в условията на продължавано престъпление. Съдът е отчел и високата позиция в държавната йерархия, която заемал Златанов и това, че с действията или бездействията си може да нанесе вреди, което е „изключително морално укоримо“ и със завишена степен на обществена опасност. В същото време деянията касаят други две лица, които са на „върха на йерархията в системата за социално управление, като тяхното опорочаване в най-висока степен засяга чувството за справедливост и за равнопоставеност на гражданите пред закона, съответно създаденият негативният ефект води до сериозно ерозиране на държавността като цяло“.

Съдът не е открил достатъчно смекчаващи вината обстоятелства, като е преценил, че най-лекото наказание не е достатъчно тежко в случая.

„В този аспект невисоката обществена опасност на дееца противостои на изключително високата степен на обществена опасност на извършеното от него. Съобразявайки относителната тежест на смекчаващите и отегчаващите отговорността на подсъдимия Златанов обстоятелства, и отчитайки, че за постигане на целите по чл. 36 он НК наказанието следва прецизно да съответства на степента на обществена опасност на конкретното деяние и конкретния деец, съдът съобрази всички индивидуализиращи особености на случая. Воден от това си убеждение, прие, че наказание под средния размер ще съдейства оптимално както за поправянето на дееца, така и за постигане на останалите цели на наказанието“, се казва в мотивите на съда.

Съдът цитира и записките в тефтерчето на Златанов. По случая на Димана Ранкова него е записано: „Д.Р. - реш. е било на сайта 4 часа. Сигурно е видяно - да се провери отзвука в Интернет - реакция на журналистите”, „ИФ има да каже нещо;”, „чака се неопр.време;”; „на 7 ноем.- от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат. От проверката с/у Р., да го дам на ИФ/Р.//оригинала е при мен/”; „Решенията за Р. и за президента все още не съм ги пуснал - другата седмица ще се коментира и ще се реши (ИФ)”; „Д.Р.+П. - м. още да се изчака”; „Д.Р. - идвала е 2-ри път да си иска резултата, иска достъп до ОИ” и „Р. да се пуска”; „Д. -настоява тя да стане от БНБ”; „Р. - не се качва - чака се”;
От мотивите става ясно още, че освен тефтерчето, Златанов е поддържал и файл в компютъра си, който бил озаглавен: „регистър важни преписки.хls”. В графата „нарушител” по случая с Димана Ранкова е записано: „Зам-председател на КФН Д.Р. - да не се пуска на сайта решението за конфликт ИФ”;

По случая с президента в тефтерчето си Златанов е написал: „Недопустимо е да стане известно 2-прекратяване”; „Р.П. -сигналът е прекратен - да не се качва в Интернет; няма санкция по закон; чака се - по натам незабелязано - в рубриката прекратени къси мотиви без заглавие /са по сигнал /”, „Президента леко да ги изпратят, (което е задраскано и над него е написано „стоят”) да се прегледа всичко; да се променят спирам - не го пускам въобще”. В таблицата на компютъра по случая е отбелязано: „Президентът Р.П. - да не се пуска на сайта решението за прекратяване – ИФ”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!