Комисията за конфликт на интереси работила с 40% ефективност

Юлиан Христов 27 март 2014 в 10:13 6753 0

КПУКИ

Станалата печално популярна с тефтерчето за поръчки на бившия си председател Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) очаквано отчете ниска ефективност в работата си.

От годишния доклад за дейността на Комисията за 2013 година става ясно, че малко повече от 60% от решенията ѝ са паднали в съда. Решенията, с които е установен конфликт на интереси са 36, но издадените наказателни постановления след потвърждаването им са едва 14 или 38.8%.

В действителност резултатите показват леко повишаване на ефективността на Комисията, която за периода 2012 г. - май 2013 г. отчете едва 27% ефективност

От Комисията уточняват, че броят на издадените наказателни постановления по влезли в сила решения, както и за налагане на административни наказания през 2013 г. е 1,6 пъти по-голям в сравнение с предходната 2012 година. От доклада става ясно още, че КПУКИ е повишила чувствителността си, като е увеличила случаите на самосезиране от публикации в пресата, телевизионни разследвания и по събрани данни от образувани вече производства. През 2013 г. това се е случило 11 пъти, по които са постановени решения за 18 лица, заемащи публични длъжности.

Най-често конфликт на интереси е установяван при ръководители и членове на управителни органи на държавни и общински предприятия - 10, служители в администрации и органи на местното самоуправление - 9, общински съветници – 6 и кметове и заместник-кметове - 5.

По различни текстове в закона за конфликт на интереси КПУКИ е наложила глоби в размер на 208 000 лв. и е постановено отнемане на възнаграждение и облаги в размер на 316 730 лв. От влезлите в сила производства на комисията от глоби са събрани приходи в размер на 37 789 лв., от които в касата на Комисията са постъпили 21 575 лв. Комисията отчита и икономии от 338 984 лв.

В заключителната част на доклада Комисията си дава висока оценка за свършеното през годината:

„Основният извод, който може да бъде направен за дейността на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси през 2013 г. е, че Комисията е работещ антикорупционен орган. Независимо от отстраняването на председателя в средата на 2013 г., тя 30 продължи пълноценно и отговорно да изпълнява функциите си. В резултат Комисията успя да съхрани изградения административен капацитет като основа за функционирането ѝ в перспектива като ефективен държавен орган в системата на борбата с корупцията и злоупотребата с публична власт“.

Докладът е внесен в парламента, където предстои да бъде приет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови