Окончателно: Доживотен затвор за убиеца пред "Соло"

Юлиан Христов 05 декември 2013 в 16:11 7645 3

Илиян Тодоров
Илиян Тодоров

 

Четири години след двойното убийство пред столичната дискотека "Соло", Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда на 27 -годишния Илиян Тодоров.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Илиян Тодоров е подсъдим за убийството на Васил Александров и Кирил Въжаров и е направил опит да убие Кирил Димитров.

Ден след нощта на убийството, Тодоров се предаде сам, след като родителите му го убедили да стори това. Той е син бившия председател на групата общински съветници на БСП в Перник Венцислав Тодоров. След извършеното от сина му той се оттегли от всички партийни постове и заяви, че не желае повече да участва в политическия живот. 

На първа инстанция Илиян беше оправдан, тъй като съдиите решиха, че приложеният като доказателство към делото нож, не е този, с който е извършено убийството и следите по него не отговаряли на нанесените рани на жертвите.  

На втора инстанция Софийският апелативен съд осъди младежа на доживотен затвор, което беше потвърдено и ВКС. Така върховните съдии се солидаризираха с мотивите на колегите си, които отмениха оправдателната присъда.

Съдиите са категорични, че има достатъчен брой косвени доказателства, които водят до "единствения безспорен извод", че Илиян е извършителят на деянието. Те отхвърлят изцяло твърденията на подсъдимия, че няма доказателства, които да сочат към факта, че той сам е купил ножа, с който пробол тримата си връстници. 

В опровержение на това негово твърдение са показанията на няколко свидетели, които са видели оръжието, а момиче от компанията на Илиян е признала, че той ѝ дал ножа, за да го скрие в чантата си и така да мине незабелязано порай охраната на дискотеката. 

Твърденията на защитата на Тодоров за това, че неизвестен до момента човек, а не Илиян, е намушкал трите момчета, не се доказват. Това се опровергава с категоричност и от разговорите по Skype между него и момиче от компанията, в който той признава за ножа и не отрича, че е имал такъв. 

"Наложеното наказание доживотен затвор съответства на изключителната тежест на извършеното престъпление", категорични са съдиите, които потвърждават решението на Апелативния съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!