Румяна Ченалова оправдана, защото допуснала недоглеждане без умисъл

Главоболията на бившия съдия от СГС започнаха след изказване на френския посланик за "гнилите ябълки" в правосъдието

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2021 в 11:18 4945 2

Бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова е оправдана за длъжностно престъпление при разглеждане на търговско дело, защото съдът смята, че е допуснала неумишлена грешка в резултат от недоглеждане. Това се разбира от мотивите на Специализирания наказателен съд, цитирани от "Лекс".

Ченалова бе оправдана преди 3 месеца.

Тя бе предадена на съд от Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура на 2 декември 2016 г. по обвинение за длъжностно и документно престъпление.

Обвинението за престъплението по служба бе за това, че от 19.07.2013 г. до 22.01.2015 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от СГС, докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ - Обединени Енергийни търговци“ ООД, при условията на продължавано престъпление, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения, визирани в Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс, за да облагодетелства търговското дружество.

Съдия Ченалова насрочила разглеждане на търговско дело по искова молба на дружеството от 18.07.2013 г. до Софийски градски съд срещу Националната електрическа компания за сумата от 6 459 922 лв. Допуснала разглеждане на молбата, въпреки нейната нередовност: дружеството не било внесло дължимата в случая държавна такса в размер на 258 396 лв., за което исковата молба е следвало да бъда оставена без движение до отстраняване на нередовността.

На 24.07.2013 г. съдия Ченалова допуснала и поисканото от дружеството обезпечение на претенцията от 6 459 922 лв. и издала обезпечителна заповед. В резултат на това сметките на НЕК били запорирани до размера на
6 459 922 лв. и дружеството не могло да оперира със сумите.

Тя бе призната за виновна само за документното престъпление с поправката на протокола, че е представено едно преводно нареждане от ОЕТ. Според съда деянието е било умишлено, защото Ченалова не е уведомила съдебния секретар за поправката, който по традиция в такъв случай изслушвал записа от предходното заседание. 

Но съдът смята, че това невярно документиране е маловажен случай, защото не е довело до вреди. В този случай наказанието е само до 1 г. затвор или пробация, а за такова престъпление давността е само 4,5 г. и тя е изтекла.

Съдът е приел за доказано също, че по делото не е била платена още в началото дължимата държавна такса от близо 260 000 лв. В мотивите обаче се казва, че не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ, от които да се направи извод за възможни умишлени нейни действия в полза на ищеца. Съдията по делото се доверява и на обясненията на Ченалова, че е допуснала грешка.

"Предвид на установеното, настоящият съдебен състав приема, че тази група нарушения и неизпълнение на служебни задължения, свързани с държавната такса, са допуснати от подсъдимата поради грешка, а не умишлено, предвид на което същите не могат да обусловят и възникване на наказателна отговорност за конкретния магистрат", се казва в мотивите.

Съдията по делото не намира и нарушение на ЗСВ, защото търговското дело е било гледано по обичайния начин, без да има данни за някакъв различен подход. Липсват и доказателства за настъпването на значителни вредни последици от неплатената държавна такса.

Ченалова е оневинена и за това, че по делото ОЕТ не е платила допълнителна държавна такса след увеличаване на иска срещу НЕК. Според съда Ченалова не е извършила и останалите нарушения, за които прокуратурата я обвини.

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

През май миналата година ВАС окончателно потвърди дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова. Дисциплинарното производство срещу нея бе образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов заради забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

Главоболията на Румяна Ченалова започнаха след като бе посочена от някогашния френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан като пример за една от "гнилите ябълки" в съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6421

2

DARTH VADER

14.09 2021 в 12:08

...И МНОГОУВАЖАВАНИЯТ БИВШ ДЕПУТАТ МИТКО ЛАМБОВСКИ СЕ ВЪРТЕШЕ НЯКЪДЕ ТАМ...А БЕ ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ...А ТЕ МОЛЯ ВИ СЕ ТРЪГНАХА ДА ГИ ОБВИНЯВАТ ЧЕ ДАВАЛИ ПОРЪЧКИ НА СЪДИИ;))
АБСОЛЮТНИ ИНСИНУАЦИИ

6421

1

DARTH VADER

14.09 2021 в 12:00

РАЗБИРА СЕ...СЪДИЯ ЧЕНАЛОВА Е ПОЧТЕН ЧОВЕК;)
НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ НА СЛУХОВЕТЕ,ЧЕ СА И ЗАНЕСЛИ КУФАРЧЕ С € 600К...
ТЯ ТАЗИ КОМПАНИЯ СИ Е НАПЪЛНО ПРОЗРАЧНА КАТО ПЛЕКСИГЛАС,ДОРИ ПЕТКО СЕРТОВ БЕШЕ СЛУЖИТЕЛ ЗА НЯКАКВО ВРЕМЕ...НО ПАК ПОДЧЕРТАВАМ,ЧЕ НА МАХЛЕНСКИ СЛУХОВЕ МЕ ВЯРВАМ;)))