Пуснали Гребеца от затвора с предупреждението, че е опасен

OFFNews 01 юни 2017 в 08:32 8006 13

Пуснали Гребеца от затвора с предупреждението, че е опасен

Снимка БНТ

Администрацията на софийския затвор е дала становище за освобождаване на Любомир Димитров - Гребеца от групата на "Наглите", но с условието, че той е извършил престъпление, което е с висока обществена опасност.

Това обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева в интервю за Българската национална телевизия.

В началото на седмицата стана ясно, че Димитров заедно с Ивайло Евтимов-Йожи ще бъдат освободени от затвора предсрочно. 

Администрацията на затвора е дала положително становище за освобождаването само на Димитров, докато за Евтимов становището било отрицателно. По думите на Цачева в становищата на експертите, които са се подписали под предложението за освобождаването на Гребеца, "има нюанси", като "дори психологическата експертиза изрично обръща внимание на това, че престъплението, за което лицето е осъдено да изтърпи наказанието, е с изключително висока степен на обществена опасност". Според Цачева "като че ли в този документ се съдържа предупреждение" преди произнасянето на съда по това искане. 

Пред Нова тв зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обясни, че всъщност се касае за становище на социален работник, който е дал становище Гребеца да не бъде освобождаван, като се вземе предвид престъплението, за което е осъден, тъй като то било с висока обществена опасност. От ръководството на затвора са обърнали внимание и на това, че срещу Димитров тече друго дело за убийство, но въпреки това становището било за освобождаването на затворника. 

"Това означава, че е налице все пак обществена опасност на лицето и това трябва да се отчита от институциите", обясни зам.-министърката. Тя изказа мнение в качеството си на гражданин, че ако двамата бъдат освободени, те едва ли биха се занимавали с друга дейност. "Аз също имам дете и се притеснявам", каза тя. 

Администрацията на затвора ще се присъедини към протеста на прокуратурата, с което се оспорва предсрочното освобождаване на Димитров, стана ясно от обясненията на министър Цачева. "Формално буквата на закона е спазена, но той има и дух, и цел, които се преследват, и в тази втора част не са били достатъчно прецизни от администрацията на затвора", поясни тя.

Искането за предсрочно освобождаване от затвора досега не е подлежало на съдебен контрол. След законови промени от предишния парламент е дадена тази възможност съдът да се произнася по решенията на администрацията на затвора. Тази възможност е в сила от февруари месец. 

Цачева обясни, че ще търси нови законови корекции по отношение на даването на становищата за предсрочно освобождаване. Тя обясни, че в конкретния случай законът е спазен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

13

Denis Rizanov

01.06 2017 в 12:41

Поправките са приети окончателно в края на мандата на предишния парламент, чийто председател беше днешният правосъден министър Цецка Цачева, публикувани са в Държавен вестник през февруари 2017г., а по-малко от месец след това адвокатите на двама от “Наглите” вече са готови с исканията за условно предсрочно освобождаване. За момента няма информация – колко общо са лишените от свобода, които подобно на “Наглите”, вече са поискали от съда да бъдат освободени предсрочно.

42249

12

Denis Rizanov

01.06 2017 в 12:38

Ето как Министерство на правосъдието промотира на 20 ноември 2015 г. поправките в НК и НПК, които в крайна сметка дават възможност двамата от групата “Наглите” – Ивайло Антимов – Йожи и Любомир Димитров – Гребеца да излязат условно предсрочно от затвора. Публикуваме тази част от съобщението на МП без редакторска намеса: “Предлаганите промени в НК и НПК се отнасят до института на условното предсрочно освобождаване, те са в унисон и с Препоръка № 22 от 2003 г. на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която отбелязва необходимостта да се предвиди възможност предсрочното освобождаване да се прилага спрямо всички осъдени, независимо от размера на наложеното наказание.

42249

11

Denis Rizanov

01.06 2017 в 12:37

->>> в продължение на две десетилетия. Предлагат се и съществени мерки за справяне с пренаселеността”, гласят част от предложените поправки на законодателството.
Предложенията на бившия правосъден министър Христо Иванов срещат широка подкрепа от страна на Българския хелзинкски комитет и други неправителствени организации. Дискусия по поправките почти няма, защото общественото внимание тогава е приковано от факта, че в работната група в Министерството на правосъдието участие взима и сдружение на затворници от Централния затвор в София, чийто лидер е австралийският гражданин Джок Полфрийман. Австралиецът дори се оказва предложен за наградата “Човек на годината” на Българския хелзинкски комитет. Заради обществената реакция, организаторите на класацията оттеглят номинацията на Полфрийман, който излежава присъда за убийството на студента Андрей Монов.

42249

10

Denis Rizanov

01.06 2017 в 12:36

На 20 ноември 2015г. екипът на бившия правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов – Христо Иванов предлага серия от поправки в българското законодателство, които правят възможно двама от групата за отвличания “Наглите” да поискат предсрочно освобождаване.
“В отговор на дългогодишни критики на Съвета на Европа Министерство на правосъдието предлага нормативни мерки срещу пренаселеността и лошите условия в затворите”, гласи заглавието на подробна информация, която ведомството разпространява до медиите,Става въпрос за поправки на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), в Наказателния кодекс (НК) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). “Промените целят въвеждането на ефективно компенсаторно и превантивно средство за защита срещу лошите условия в местата за лишаване от свобода в България, които водят до масово нарушаване на основни права на лишените от свобода ->>>

13780

9

Перко

01.06 2017 в 12:22

Да живее справедливият и оправдателен български съд ... :)

12044

8

Backko

01.06 2017 в 11:47

Прав си samael, ама и в Румжния престъпниците имат пари, но влизат в затвора. Проблема не е в парите, а в посоката в която се движат ненаказано!

42249

6

Denis Rizanov

01.06 2017 в 11:15

Backko, ти чувал ли си старата българска поговорка "Покритото мляко, котката не го лочи"?
Ти в момента питаш защо котката лочи млякото.
еми щото не е покрито (има нова поправка) и заключено (променен закона) в зимника. Е те затова!
А че между съдиите има и такива за затвора - то ясно.
Случаят е идентичен с поправката "ванко ено"!
Ако няма законово основание, съдът няма да се произнася по такива случаи. Ако нямаше такава поправка никой не можеше да вкара в съда, прескачайки затворническите власти (!) такъв случай за разглеждане по същество.
На кого е платено да се даде такава възможност на престъпниците? Кой я направи възможна гласувайки я в НС?
Съда? Съдиите? Кой?
И най-важното - ЗАЩО?
цацка да отговори за "цацка две"!

12044

5

Backko

01.06 2017 в 11:06

Проблема не е само в поправката на закона. Той дава възможност съда да реши да ги пусне. Тук въпроса е, защо съда взима това репение, при тези предупреждениа от затвор и социални грижи. Койсъдия и защо е взел такова решение?

Още един случай който показва как в прокуратура и съдебна система много неща куцат!

42249

4

Denis Rizanov

01.06 2017 в 10:17

Обръщам се към всички натаковани десейбари, реаниматори, дабълчета и обикновени седерасти да си направят труда и да проверят как са гласували техните избранни при приемането на въпросната поправка, поднесена със спомоществователството на герб в предното НС!