Проверяват прокурорите от Враца заради убийството на Тодор

OFFNews 14 януари 2016 в 10:58 7409 7

Цацаров разпореди проверка на разследването за убийството на Тодор

Снимка БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на прокуратурите във Враца и Бяла Слатина, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Това стана след спешна оперативка, която беше свикана от Цацаров тази сутрин. 

В Окръжна прокуратура - Враца са изпратени прокурори от Върховна касационна прокуратура, на които е възложена спешна проверка за това как се води разследването за убийството на Тодор Йорданов, който почина след побой от двама братя във Враца. Главният прокурор е разпоредил проверка и на действията на органите на досъдебното производство по това дело.

В сряда прокуратурата повдигна обвинение на двамата братя Иван Дамянов (на 32 години) и Десислав Дамянов (на 36 години), известни като Поничките, за това, че са причинили смърт по непредпазливост, нанасяйки лека телесна повреда. По неофициална информация държавното обвинение е поискало минимална присъда за двамата убийци, която се равнява на 5 години затвор именно защото убийството не било умишлено. Според прокуратурата момчето е починало, защото си е глътнало езика, а не заради нанесените му травми. 

Предмет на проверката ще бъдат и твърденията на кмета на Враца за това, че бил изнудван, както и това каква е била реакцията на правоохранителните органи. В тази връзка прокурорите от ВКП ще се срещнат с кмета на Враца.

По разпореждане на главния прокурор, прокурори от ВКП ще работят на място и в Районна прокуратура – Бяла Слатина. Ще се проверят всички преписки и дела в Районната прокуратура и РУП – Бяла Слатина, касаещи кмета на с. Галиче Ценко Чоков и членове на семейството му, вкл. и действията по жалбата на Радослав Илиев срещу Мартин Чоков, за нанесен побой.

Съобразно разпореждането на главния прокурор, първите резултати от действията на проверяващите екипи следва да му бъдат докладвани до края на днешния ден, уточниха от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!