Прокурори разпитаха Ненчев за договора за ремонт на двигатели

OFFNews 13 май 2016 в 17:05 4052 6

Прокурори разпитаха Ненчев за договора за ремонт на двигатели

Министърът на отбраната Николай Ненчев беше разпитван близо два часа в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура заради договора с Полша за ремонта на шест двигателя за изтребителите МиГ-29. 

Пред журналисти Ненчев каза, че е бил разпитан по предварителна проверка във връзка с договора. "Още веднъж искам да потвърдя, че това за мен и за колегите, за правителството беше геостратегически избор", каза министърът, който заяви, че не намира нищо нередно и е спокоен.

Ненчев каза още, че прокурори са му задали въпроси, които му се сторили неуместни, но не поиска да ги коментира. Министърът не знае по чий сигнал е тръгнала проверката, но предположи, че вероятно става въпрос за засегнати интереси. 

В качеството му на адвокат, лидерът на ДСБ Радан Кънев придружаваше Ненчев. Според него няма нищо нередно в проверката. "Искаме да дадем възможност на прокуратурата да си свърши работата. Да изразим надежда, че тя няма да бъде инструмент на политическа поръчка, каза Кънев и добави, че към момента няма основания да се твърди за такава поръчка", каза Кънев. 

Ненчев обясни, че не е изненадан от проверките, които продължават от известно време не само към него, а и към някои от заместник-министрите и други хора, които са имали отношение. Попитан за цената, качеството или за избора на изпълнител става въпрос, министърът отговори, че е за избора, като по думите му цената почти не са коментирали, но тя е очевидна - много по-ниска от цената на РСК "МиГ".

През декември 2015 г. стана ясно, че прокуратурата е възложила на ДАНС да провери договора за ремонт на изтребителите ни с Полша по сигнал на гражданин, който се позовавал на медийни публикации. От прессъобщение на прокуратурата тогава стана ясно, че сигналът е внесен на 9 октомври от Ромил Златанов. В него се твърди, че са допуснати правонарушения във връзка с предстоящо сключване на договор за ремонта на самолети МиГ-29. Към сигнала са приложени статии по темата от различни медийни издания. От ВКП сигналът беше пратен в Специализираната прокуратура.

Десет дни по-късно е отказано образуването на досъдебно производство, тъй като не били установени данни за престъпления против републиката, извършени от организирана престъпна група. Сигналът обаче е препратен на СГП заради налични данни за престъпление от общ характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

13.05 2016 в 18:49

""Абе вие що не купувате вече само отечествени услуги...."

Ей го поредния цървул дето като му се развали двигателя на опела отива в Киа да му го сменят....

63994

3

Red or Dead

13.05 2016 в 18:37

ТУПЕТУ ненчуву. и то ли е от...ПУТИН..:)))))

Маминциту ви разкатава ПУТИН - Дъ ГРЕЙТ....вече и съня ви се изгуби.....как склопите очички и....ХОП - ей го на Путин...

12015

2

hi hi

13.05 2016 в 18:29

Цацоратурата трябва да повика и всички депутати,сделката е гласувана в Парламента.Ей знаят ама напрежение трябва да има,така е наредил гусодаря от Кремъл
 
X

Да помогнем на украинските деца!