Николай Павлов след 5 часа разпит: Нищо не ме притеснява, абсолютно изрядни сме

Бизнесът е жив, защото Булгаргаз продава на ниски цени, каза бившият шеф на държавната компания

OFFNews 07 февруари 2022 в 14:47 2872 0

Отговорих на всички въпроси. Обясних как функционира газовият пазар. Не са ме обвинявали в нищо. Това заяви бившият директор на Булгаргаз Николай Павлов след като даде показания пред прокуратурата.

Разпитът продължи почти 5 часа.

Според Павлов това е нормално, тъй като става дума за специфичен бизнес. 

"На прокурорите трябваше да им се обясни абсолютно всичко. Отговорих на всички въпроси, които касаят доставките и договорите. Нямам абсолютно никакви притеснения, защото сме абсолютно изрядни. Този бизнес се контролира и от регулатора, така че нямам от какво да се притеснявам", добави бившият шеф на Булгаргаз. 

Павлов подчерта, че е оставил държавното дружество в отлично финансово състояние.

"Оставихме Булгаргаз с платени сметки, с предплатен газ към азерската компания, на 60 процента, както е по договор, предплатени доставки към Газпром и сега просто трябва да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари", добави той.

Според Павлов топлофикационните дружества трябва да бъдат компенсирани заради наложения мораториума, с който цените бяха замразени.

"При тях ще се отвори една много голяма дупка, която ще се отрази и върху Булгаргаз, но това няма как да бъде приписвано на старото ръководство. Старото ръководство си е свършило работата. Оставило е една прекрасна компания, кой каквото ще да казва. Договорите са чудесни, както с дългосрочните партньори, така и по отношение на клиентите. Имаме в лявата ръка договорите с азерите и Газпром, а в дясната - вече са продадени тези количества. От това по-добре - здраве му кажи", заяви бившият директор и бивш министър на енергетиката в служебното правителство на Румен Радев през 2017 г.

Павлов каза, че е обяснил на прокурорите и начина на ценообразуване на газа. 

"Вчера дори министърът на енергетиката (Александър Николов) започна да проглежда как става ценообразуванто. Булгаргаз не може да си измисля цени", добави той.

По повод предишни свои изявления, че целта на атаката срещу Булгаргаз е да бъде овладяна и да се появят посредници, Павлов обяви, че се надява "след всичко, което се случи, това няма да бъде допуснато и няма да бъде променена нормативната уредба, така че бизнесът да бъде оставен на високите цени".

"В момента бизнесът е жив, защото Булгаргаз продава на цени, които са значително по-ниски спрямо действащите на европейските пазари. Свидетелство за това са рекодните ни продажби. Голяма част от бизнеса изнася и печели", каза Павлов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови