Прокуратурата в София се заема с Динко, искал да "запука" и "полопа" бежанци

OFFNews 07 юли 2016 в 12:57 5354 12

Прокуратурата в София се заема с Динко, искал да

Районната прокуратура в София ще разгледа случая с Динко Вълев, който стана популярен като ловец на нелегални имигранти по границата. 

Районната прокуратура в Средец образува преписка по искане на Българския хелзингски комитет, които подадоха сигнал за извършени престъпления срещу лица, търсещи закрила и срещу обществения и правов ред в страната. Сигналът беше подаден след репортаж по bTV, в който се разказва за "акции" на Динко по залавяне на чужденци, преминали през страната ни в търсене на убежище в страни от Европейския съюз.

След като се запознала със сигнала прокурор Валентина Маджарова от РП-Средец е установила, че има достатъчно данни за извършено престъпление - подбуждане към дискриминация на етническа и расова основа. 

От постановлението на прокуратурата в Средец става ясно, че на 14 февруари 2016 г. Вълев се обадил на телефон 112, за да съобщи, че на черен път между селата Долно Ябълково и Белеврен е задържал 16 чуждестранни граждани – 15 възрастни и едно дете. На операторите Вълев заявил, че ще „запука“ и „изпише“ някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език „Всички долу“, как псува, как се заканва, че ще убие един „циганин“ и че „ще ги поударя малко… ще ги лопам“.

Заключението на прокурор Маджарова е, че поведението на Динко е дискриминационно и действията си е извършил в пълно съзнание, "доколкото няма данни той да страда от психическо заболяване“. Според прокурорката действията на Динко са в резултат на опростената му представа за действителността, "приписваща на бежанците определени характеристики, единствено поради обстоятелството, че са бежанци и пренебрегваща индивидуалните им качества".

Твърденията на Вълев, че в България „навлизат сирийци, джихадисти и талибани“, и че бежанците са агресивни и българската нация ще изчезне прокурорката квалифицира като проповядване или подбуждане към омраза и дискриминация по смисъла на чл. 162, ал. 1 от НК. По този начин Динко Вълев не само накърнил достойнството на хората от засегнатата общност, но и създал "враждебна, принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна за тях среда".

В постановлението се посочва още:

Много важно е да се акцентира и на обстоятелството, че ефекта от изявленията на Вълев е голям, тъй като те са излъчени по достъпни в цяла България електронни медии и Фейсбук, което пък действително му е осигурило голяма аудитория“, се произнася прокурор Маджарова. „[Правото на свобода на изразяване] включва изразяването на мнение и разпространяването му, но то не е абсолютно и е съпроводено със специални задължения и отговорности и може да бъде ограничавано за зачитане на правата и доброто име на другите. По-специално това право не включва пропагандирането на омраза, ненавист, враждебност или унижаване на основата на етнос, раса, религия и други признаци.

Причината случаят да бъде препратен в София е фактът, че телевизията, по която са излъчени репортажите с Динко, е със седалище в столицата. 

На 12 април тази година, отново в ефира на bTV Динко заяви, че е „надъхан“ от подкрепата и благодарността, изказани от премиера Бойко Борисов към една от хайките за лов на бежанци по българо-турската граница, припомнят от БХК, като се позовават на изказване на премиера от 10 април в Бургас. Тогава той пред множество журналисти той призна, че лично е инструктирал началника на „Гранична полиция“ да награди една от тези хайки и дори сам им се е обадил, за да изкаже признание, припомнят от комитета. Тогава е подаден сигнал срещу премиера, но Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

12

Traian Savov

08.07 2016 в 06:29

в същото време из селата безчинства и издевателства над старци, това ли ви е най големият проблем динко!!!

16193

11

SC

07.07 2016 в 22:50

Не виждам нищо скандално. Просто е споделил, че ще се опита да разговаря с преселниците на техния език, който е предимно физически.

29585

10

Izalina

07.07 2016 в 15:26

За мен редът е следният.
Всички динковци и други вменили си гранично-полицейски и военни правомощия, щом искат да помагат, да се ограничат до задържането(някак, но не с шутове и тупалки, ако не са пряко застрашени!) и подаване на сигнал до съответните служби. 112 стига.
Оттам насетне си има военна прокуратура, която да се самосезира, ако не бъдат предприети всички мерки, опазващи границата ни и гарантиращи сигурността ни, включително връщането на нарушителите там откъдето са дошли.
Всякакви своеволия и импровизации в правораздаване от тоя род лумпени не бива да бъдат допускани.
И не е нужно кирливото бехека да се намесва тука и изобщо не трябва да е такъв поводът за тъпата новина. Сори, ама няма как да аплодирам подобен "hero" - с нищо не е по-различен от биячите по пътищата напоследък, дет сума народ пратиха по болниците. Патриот бил. Истински българин бил. Прост дебилен палячо е тоя.
Аре ве, не я ли довършиха тая легендарно скъпа и проектоефективна ограда да спре хлебарките.

14847

8

БирникЪ

07.07 2016 в 14:22

"....Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация“.

Този текст е известен сред юристите като текст за „тормоз над проститутките“.

14847

7

БирникЪ

07.07 2016 в 14:22

"Като доказателство в сигнала е била използвана публикация в сайт, според който Генов е призовал в социалните мрежи по повод „Нощни вълци“:
„Тези боклуци трябва да бъдат спрени и аз ще съм сред хората, които ще хвърлят камъни по тях. Защото с яйца няма да стане. Призовавам министър Даниел Митов да откаже достъпа на тези путински боклуци в България."
В сигнала срещу Асен Генов е бил цитиран още и член 163:
"Лицата, които участвуват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност, се наказват:
1.подбудителите и предводителите - с лишаване от свобода до пет години...“
Но най-интересният текст от Наказателния кодекс, по който държавата проверява Асен Генов, е Член 329. (1) от Наказателния кодекс:........."

14847

6

БирникЪ

07.07 2016 в 14:20

ОФФневс, добре е, че ни осведомихте, че прокуратурата се е заела с Динко, но защо не ни осведомихте, че се е заела и с Асен Генов, кишнар и пръв протестър на републиката ?

"В деня, в който „Нощните вълци“ пристигнаха в София и посещението им се превърна в събитие, един от организаторите на протеста срещу тях – Асен Генов, е трябвало да мине през близкото управление на МВР.

Генов не е бил привикан точно като организатор на протеста, а поради подаден срещу него сигнал по два члена от Наказателния кодекс – единият е по Член 162:

„Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание".....

11827

5

Victor Dachev

07.07 2016 в 14:10

Истински българин! Не като смотаните русофили от БНО-тата дето всичките 20 човека вече половин година патрулират, а една амфетка не са хванали.

77927

4

El Commandante

07.07 2016 в 13:47

Днешните задържани от Динко и пуснати утре подчовеци, вдругиден ще взривят некое летище и на прокурор Валентина ще и се прииска изобщо да не се беше раждала.

Питам ви сериозно-след турския атентат някой изобщо минава ли му на акъла да слуша какво казват от ПРЕСТЪПНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ БХК?