Прокуратурата скастри МВР за слабия контрол на пътя

OFFNews 06 октомври 2016 в 14:26 7115 2

Прокуратурата скастри МВР за слабия контрол на пътя

Снимка OFFNews

Прокуратурата иска от МВР да активизира контролната дейност по Закона за движение по пътищата (ЗДвП), след като проверка установила слаби резултати в голяма част от областните дирекции на МВР.

По указание на Върховна административна прокуратура, окръжните и районните прокуратури в страната са извършили проверки на административнонаказателната дейност на ОДМВР/СДВР и РУМВР по Закона за движение по пътищата през 2015 г., като са направени три основни констатации.

През 2015 г. е намалял броят на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове (ЕФ) в сравнение с 2014 г. и 2013 г., като са налице структури на МВР, в които намалението е в пъти. При проверките е констатирано също, че масово не са спазва изискването на закона за административните наказания прекратяването на преписките да става с мотивирана резолюция. На последно място е констатирано, че процентът на отменените от съда наказателни постановления е значителен, като в някои структури той превишава половината от обжалваните.

При тези констатации са направени изводите, че следва да се предприемат действия за активизиране на контролната дейност на МВР по ЗДвП и за вземане на мерки за повишаване качеството на работата, се посочва в съобщение на прокуратурата.

При проверката, в случаите при които са констатирани пропуски и неизпълнение на законовите изисквания, районните и окръжните прокуратури са изготвили 25 предложения до съответните структури на МВР за предприемане на действия за отстраняване на пропуските.

След анализ на резултатите от проверката Върховна административна прокуратура е изготвила предложение по надзора за законност до директора на Главна дирекция „Национална полиция“-МВР за предприемане на необходимите организационни мерки с цел активизиране дейността на органите на полицията по контрола за спазване на правилата за движение по пътищата, както и за подобряване качеството на работата и стриктно спазване на законовите изисквания при реализиране на административнонаказателната отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!