Убийство по непредпазливост е: Да прегазиш жена на пешеходна пътека и да блъснеш момче с 220 км/час

Антония Чорева Последна промяна на 03 октомври 2016 в 15:42 18681 7

Ники, който загина, а сестра му написа писмо до премиера.

Убиецът на Ники Терзиев от Варна, който загина при катастрофа на магистрала „Хемус“ преди малко повече от месец, се казва Бейтула и е на 28 години.

Тъй като не успяват да постигнат справедливост за смъртта на детето си, роднините му организират протести, а сестра му Боряна дори написа писмо до премиера Бойко Борисов: „Вие днес дори не ги хващате, г-н премиер!“. Оказва се, че преди години, Борисов, но като главен секретар, се е снимал с Ники на плажа в Обзор.

Както писахме по-рано роднините на Ники са отчаяни от факта, че според българското законодателство, когато убиеш човек на пътя, дори може да не те задържат, защото точно така се случва с Бейтула – той е на свобода.

Ники загива, докато кара колата си в лявата лента на магистралата на 28 август и тогава Бейтула го блъска отзад, докато кара Фолксвагена си с 220 км/час. Колата на Ники излита в локалното и той загива на място.

Бейтула

Интересен е случаят с Бейтула обаче, разказва сестрата на Ники - Боряна. 28-годишният мъж е имал произшествие и преди години. Той блъска жена на пешеходна пътека, тя умира. Тогава той пак не е задържан, получава две години условна присъда, а книжката му е отнета. Два месеца преди да блъсне и убие и Ники, мъжът е взел своята книжка и е излязъл на пътя отново. След изтичане на условната присъда той е напълно реабилитиран. Затова 28-годишният мъж не се води рецидивист и има опасност отново да се размине с условна присъда от две/три години.

„Интересно ми е съдията, който му е дал условна присъда първия път, как сега спи“, пита се сестрата Боряна.

И в днешния казус Бейтула се води, че е извършил убийство по непредпазливост и законът е такъв, че може да е карал с 220 км/час, тоест да не е спазил закона, но не е убил момчето нарочно.

Според закона Бейтула може дори да напусне страната, без прокуратурата да има възможност да го задържи.
Говорителят на Окръжната прокуратура във Варна, където се водят делата за убийството на Ники, Радослав Лазаров е в отпуск, но обеща да даде повече подробности около делото с Бейтула.

Законът

Според Наказателния кодекс дори лица, прегазили или убили напълно невинни хора по непредпазливост, остават с чисти съдебни досиета по няколко причини - или защото не искали да убият, или защото убили за първи път, или пък защото се опитали да помогнат на жертвите.

Интересен факт е обаче, че позволената скорост за каране по магистрала е 140 км/час, а Бейтула е карал с 220 км/час, когато е блъснал Ники и го е убил. Тоест дори и да е предизвикал убийство по непредпазливост, той не е спазил закона – не е бил много предпазлив, а в първия случай Бейтула е блъснал жена на пешеходна пътека, място, където пешеходецът е с предимство (право, което съдът постави под съмнения последните месеци) и той отново не е спазил правилата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5918

6

Пешо

03.10 2016 в 18:52

Което навсякъде другаде, но само не у нас, си е предумишлено убийство.

25579

5

Izalina

03.10 2016 в 18:31

Бекташ уби сем.Бойкови, освободиха го и изчезна - мотористите протестираха, искаха адекватни отговорност и мерки от съда и воля за промяна на законодателството ... форумите бълваха злъч по тях - бързите, шумните "донори" - без да чуят исканията им.

Бейтула уби Николай (дори на шествието в негова памет дочух, че собственото му дете (на Бейтула) е било в колата и пострадало) и отново е на свобода след второ убийство - пак по форумите се намери кой да нареди доставчиците на храна как "си го търсели", но всички те излязоха да търсят и справедливи отговори от прокуратурата и съда ... нищо.

Драгоман, Пловдив, Бургас, Видин, Благоевград,... къде ли не видяхме протести на парче за погубени млади души и отсъствие на присъди или безкрайни дела с условни, ноооо българският съд стриктно спазва закона за защита на престъпниците. Форумите са пълни с акъл, но с нулева ефективност, а керванът си върви ...

"Съдебна реформа" - такова животно нема у нас. Няма и да се появи.

10057

4

morkoff

03.10 2016 в 16:55

Съдебната система подържа нивото. Максим Ставийски утепа двама и пак се отърва условно. Пиян.

21765

3

Victimized

03.10 2016 в 16:41

"Според Наказателния кодекс дори лица, прегазили или убили напълно невинни хора по непредпазливост, остават с чисти съдебни досиета по няколко причини - или защото не искали да убият, или защото убили за първи път, или пък защото се опитали да помогнат на жертвите"
А още по интересен факт е , че хора дето са хванати с по един грам трева им се образува дело и се водят съдени цял живот след това , при положение , че са повлияли само и единствено на себе си ....
Да ви таковам на демокрацията измислена ......