Прокуратурата се задейства за замърсяването на Варненското езеро

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2020 в 14:32 4315 1

Прокуратурата образува досъдебно производство заради замърсяване на Варненското езеро с отпадни води вследствие на скъсан подводен напорен тръбопровод. Производството е за четири престъпни деяния с участието на длъжностни лица на различни нива - за документно престъпление с цел присвояване на средства от фондовете на ЕС, престъпление по служба, безстопанственост, от която са последвали значителни щети, и за екологично престъпление.

Днес "Дневник" излезе с разследване, в което се казва, че строителите на канализационния тръбопровод, който след авария причини екокатастрофа във Варненското езеро, не са го закопали под дъното на езерото, защото не са разполагали с необходимата техника. Обществената поръчка е възложена през 2007 г. след търг, организиран от Министерството на околната среда и водите, оглавявано по това време от Джевдет Чакъров (ДПС). И стигат до извода, че 5 млн. лв. от еврофондове са потънали в езерото.

Разследването на прокуратурата обхваща периода от ноември 2011 г. до момента, като се започне от проектирането, възлагането, строежа, стопанисването и контрола на подводното съоръжение до аварията му, причинила замърсяването, и ремонта, ощетил държавния бюджет с над 1 млн. лв.

С постановление на Окръжната прокуратура във Варна то е възложено на екип от двама следователи от Окръжния следствен отдел поради изключителната фактическа и правна сложност и високия обществен интерес по случая.

Както информира пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна на 15 май, Окръжната прокуратура започна две общонадзорни проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорния тръбопровод. Освен двете проверки и в Районната прокуратура във Варна стартира проверка по сигнал на общински съветник.

След като са били открити достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер вследствие на неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро, прокуратурата е обединила всички проверки в една и е образувала сегашното досъдебно производство.

Съоръжението е изградено по програма ИСПА и е на стойност близо 6.2 млн. евро с бенефициент община Варна и оператор „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Варна. Изпълнител е фирма „Сфелинос С.А.“ - Гърция, а институцията, отговорна за реализацията на проекта, е Министерството на околната среда и водите. Проектът е с разрешение за ползване от 6 декември 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови