Прокуратурата се опитва да разсее съмненията, че делото Гебрев умишлено се бави

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2019 в 13:32 3042 2

Наблюдаващите прокурори по делото за разследване на опит за отравянето на Емилиян Гебрев, главен директор и собственик на ЕМКО ООД, разрешиха да се обявят стъпките, които са предприети през годините, за да разсеят съмненията, че прокуратурата бездейства.

На 28 април 2015 г. Гебрев вечеря с бизнес партньори в столичен ресторант, но се почувствал зле и е приет по спешност във ВМА. Животът му е спасен само благодарение на бърззата реакция на лекарския екип. На 29 април 2015 г. със същите симптоми в болнично заведение е приет В. Т., директор „Производствена дейност“ в ЕМКО ООД, а пет дни по-късно във ВМА е приет по спешност и синът на Емилиян Гебрев.

И за тримата първоначалните съмнения са за инсулт, като след изследвания и токсикологични анализи на кръвта, се провежда лечение на остро отравяне с фосфороорганични съединения.

На 1 май 2015 г. е образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура за опит за убийство. Разследването е възложено на СДВР. Извършени са претърсвания и изземване на веществени доказателства, разпитани са множество свидетели, назначени са съдебно–медицински експертизи, както и 13 токсикохимични експертизи.

Основната версия, по която се работи към този момент, е опит за отравяне чрез храна. В отработено кафе от кафемашина в дома на Емилиян Гебрев, както и в по дрехи на неговия син са открити следи от хлорпирифос - инсектицид, който е силно токсичен и се ползва срещу вредители по земеделските култури. Следи от такова вещество са открити и в салата по време на вечерята на 28 април, но те са в минимално количество и се дължат на доказана агрохимическа обработка на селскостопански продукти.

Според съдебните медици, диагнозата на тримата най-общо може да бъде определена като „остра интоксикация с фосфороорганични съединения“. На 4 юни 2016 г. досъдебното производство е спряно поради неразкриване на извършителя на престъпленията.

На 11 октомври 2018 г. Емилиян Гебрев изпраща писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което заявява: „Имам основания да считам, че отровата, използвана в нашия, българския случай, и която не бе напълно идентифицирата през 2015 г., е от семейството на „Новичок“. Така се прави паралел със случая „Скрипал“ във Великобритания.

В резултат на това писмо на 15 октомври 2018 г. СГП възобновява разследването по досъдебното производство. На 19 октомври 2018 г. между главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев е подписано споразумение за създаване на специализирано звено за подпомагане на разследването по конкретното дело. Възложено е на екип от прокурори, разследващи полицаи, други полицейски служители от състава на СДВР и агенти на ДАНС.

В хода на работата и след координация с партньорски служби и посолството на Великобритания са осъществени две визити у нас на служители на британската полиция, разследващи т. нар. случай „Скрипал“. Установено е, че през юни 2015 г. Гебрев е възложил на частни начала, чрез ВМА, токсикологично изследване на проби от кръв и урина на финландската лаборатория VERIFIN.

Заключението от това изследване е придобито от разследващите органи за първи път на 23 октомври 2018 г. То потвърждава, че в изпратените проби има следи от две съединения, съдържащи фосфор. До финландските власти е изпратена и Европейска заповед за разследване за допълнителна информация.

Извършени са множество разпити на свидетели (вкл. Бойко Ноев, министърd на икономиката Емил Караниколов), назначени са нови експертизи на основата на съществуващата медицинска документация и доклада на VERIFIN.

По линия на международния обмен са получени данни за самоличността на лицата, участвали според воденото във Великобритания разследване в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал. От направените сравнения в базите данни на МВР и ДАНС е установено, че един от тях – Сергей Федотов, е пребивавал в България три пъти през 2015 г., като втората визита е с влизане на 24 април и напускане на 28 април. Установени са лицата, също граждани на Руската федерация, които са придружавали Федотов при неговите посещения у нас, както и другите такива руски граждани, пътували в България с тях.

Установени са и значителна част от техните маршрути (ползвани кредитни карти, телефони, автомобили под наем, хотели, посещавани места), особено при пребиваването им в София. Някои от тези лица са ползвали за настаняване столичен хотел до сградата, в която през 2015 г. се е помещавал офиса на ЕМКО ООД. От особено значение за хода на разследването е открит и иззет видеозапис от охранителни камери на паркинга.

Назначената у нас видеотехническа експертиза в НИК – МВР не е в състояние да получи образ, годен за идентификация, поради което е изпратена молба за правна помощ до САЩ и нова видеотехническа експертиза е възложена на лаборатория на ФБР.

До британските власти са изпратени две Европейски заповеди за разследване. С първата се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая „Скрипал“ – граждани на Руската федерация, включително фотографии и от документи за самоличност. С втората, след изпращане на съответните експертизи и на доклада на VERIFIN, се прави искане за сравнение на установените в тях химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като „Новичок“. До настоящия момент изпълнение на Европейските заповеди за разследване няма.

В поредно писмо на Емилиян Гебрев до главния прокурор от 6 декември 2019 г. се прави искане българските власти да се обърнат към Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) и да поискат техническа помощ от нея за установяване на действителния състав на веществото, причинило острото отравяне на тримата.

Съгласно Закона за забрана на химическото оръжие и на контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори органът, който у нас осъществява международното сътрудничество с ОЗХО, е Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение при министъра на икономиката.

На 21 февруари 2019 г. наблюдаващите прокурори по досъдебното производство са отправили официално искане до тази комисия за контакт с ОЗХО с оглед възлагане на изследване на организацията или на нейни експерти на вида и състава на веществото, причинило отравянето на тримата пострадали.

Възлагането следва да се извърши по реда на българския НПК, като е заявена готовност за предоставяне на пълен достъп до материалите по делото и поемане на всички разходи. След размяна на кореспонденция с министъра на икономиката и министъра на външните работи на 12 юни 2019 г. прокуратурата е уведомена, че „ОЗХО има готовност да окаже техническа помощ на Република България, в това число и да направи оценка на химическото вещество, причинило отравянето …, ако такава бъде поискана официално. Изрично е подчертано, че тази помощ следва да бъде поискана от българското правителство по официален път, т. е. чрез вербална нота от МВнР …“

Според изпратеното до главния прокурор Сотир Цацаров уведомление „представителите на ОЗХО изрично са се позовали на двустранното споразумение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че ОЗХО няма да предостави свои експерти за ангажиране на целите на наказателно производство“. На практика, с това възможностите на прокуратурата са изчерпани.

Разследващите органи са изискали пълна информация за търговската дейност на ЕМКО ООД за периода 2014 г. – 2015 г. Една от версиите, по които се работи, е, че опитите за убийство са свързани с износ за Украйна през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г. Към април 2015 г. от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието „Дунарит“, поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание.

Досъдебното производство в СГП няма общ повод и действия по разследването с това, водено в Специализираната прокуратура срещу Емилиян Гебрев и други лица.

Не са основателни и твърденията, че на г-н Гебрев не се предоставя информация за хода на досъдебното производство, въпреки многобройните му искания за това в писма до ръководството на ПРБ и в медиите. Правата му, включително и това за запознаване с материалите по делото са визирани в НПК и това е редът за осъществяването им.

Разследването по досъдебното производство продължава, като от особено значение са резултатите от видеотехническата експертиза, възложена на ФБР, както и от двете Европейски заповеди за разследване, изпратени до Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8162

2

sawall

10.12 2019 в 15:24

OK, значи прокуратурата е направила няколко основни стъпки, ограничила се е до констатиции, че жертвите са натровени, и толкова. Реално се е задействала отново 3 години по-късно, след писмо от един от пострадалите, влиятелен бизнесмен. И като цяло, действията на прокуратурата показват, че те действат по указания на този бизнесмен. Собствени хипотези и следи нямат. Няма обвинени, няма и да има. Не знам как тези разкрития се предполага, че ги поставят в по-добра светлина.

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

10.12 2019 в 14:43

Питаме ингилизите за Новичока.. ЗАЩО??
Вил Мирзаянов описва формулата в статия - издадена в САЩ, през 1992 година..
14 ФЕВРУАРИ 2019..
репортаж от новините на БТВ:
"Резултатите НЕ ПОКАЗВАТ ВЕЩЕСТВО, което да има общо с "Новичок". Цялата информация, с която разполагаме за резултатите от тестовете е конфиденциална, затова не мога да ви дам повече детайли", каза проф. Паула Ванинен, директор на "Верифин".
 
X