Прокуратурата разследва корупция в ЮЗУ

OFFNews 20 декември 2023 в 11:05 4041 3

Снимка ЮЗУ

Окръжна прокуратура - Благоевград се е самосезирала по повод медийни публикации за корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски".

В началото на декември бившият преподавател във факултета доц. Стефан Дечев обяви, че студенти от ЮЗУ са се дипломирали с фалшифицирани оценки от изпити, които никога не са провеждани. По думите му системно подписът му е бил фалшифициран за оценки по преподавани от него дисциплини. Това показва изпратен от него сигнал за нарушения към Министерството на образованието и науката (МОН)

Няколко дни по-късно историкът коментира, че новото ръководство на ЮЗУ няма да промени тези практики.

"Реални избори не е имало. Станал е един пореден цирк, в резултат на който се прави една сериозна заявка да продължат досегашните практики. Очевидно българската държава няма суверенитет на територията на юг от Бараково, поне що се отнася до МОН. Смятам, че тези практики ще продължат. Югозападният университет остава едно феодално владение на фамилията Юруков и на фамилията Марин", каза тогава той.

Във връзка с изнесените в публичното пространство данни прокуратурата започва проверка в Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград, съобщават от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

3

Читателка

31.01 2024 в 19:34

Доколкото разбирам Дечев не работи в университета. Ами защо не е сигнализирал за нередности докато е работил там??? Да плюеш отвън е много лесно, по-трудно е да направиш нещо различно от повдигане на чаша с концентрат...

11024

2

Комита

20.12 2023 в 16:57

Ха на бас, че поне половината горноджумайска прокуратура са си купили дипломите по право именно от ЮЗУ!

14469

1

случайно прочетох

20.12 2023 в 13:56

В града половината са си братовчеди.Не трябва ли други прокурори да направят проверката?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика