Прокуратурата повдигна обвинение на Иван Портних заради тръбата под Варненското езеро

OFFNews 14 април 2022 в 15:10 3524 1

Кметът на морската ни столица Иван Портних е с повдигнато обвинение заради казуса с канализационната тръба под Варненското езеро, с която имаше редица аварии въпреки солидните суми за ремонт, съобщи бТВ с уточнението, че от Окръжната прокуратура в града са потвърдили новината.

Разследването се води от следователи от Националната следствена служба. Обвинението е по чл. 352 от Наказателния кодекс, който гласи: "който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от 5000 лв. до 30 000 лв."

Портних не е задържан. 

Тепърва ще се преценява от наблюдаващите прокурори дали да бъде поискано отстраняването му от поста.

OFFNews потърси кмета за коментар, но до момента той не е реагирал.

Още от миналата година Европейската прокуратура е получила сигнал заради ремонта и подмяната на канализационната тръба под Варненското езеро, обясни депутатът от „БСП за България“ Борислав Гуцанов, който е подал сигнала.

"Трябваше да се смени властта, за да се разбере, че обществените поръчки, правени от ГЕРБ и в държавата, и в общините, бяха абсолютно непрозрачни, на много по-високи цени, отколкото трябва да бъде", коментира той в парламента.

Гуцанов допълни, че сигналът е бил в няколко направления: кой е направил тръбата, как я е направил и какво отражение може да има върху туристическия сезон продължаващото с месеци замърсяване на езерото.

"Във Варна нещата, които могат да бъдат разследвани от КПКОНПИ и прокуратурата не са едно, две и три", посочи Борислав Гуцанов, като даде пример с Двореца на културата и спорта и пробива на бул. "Васил Левски" – проекти, които са били реализирани на завишени цени.

През декември 2021 г. стана ясно, че варненският градоначалник е клиент и на Специализираната прокуратура, която му образува досъдебно производство за това, че като длъжностно лице е нарушил служебните си задължения и превишил властта си, за да се облагодетелства, при възлагането и изпълнението на проект "Екологично чист транспорт за Варна", финансиран по ОП "Околна среда".

Това е станало в периода 25 октомври 2019 г. до 21 юли 2021 г. и са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Малко преди това проверка на Антикорупционната комисия установи нарушения при процедурата по избор на изпълнител на обществена поръчка на общината за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лв. 

От спецпрокуратурата обясниха тогава, че анализът на 7-те тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!