Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прокуратурата: Политици не са подслушвани

Двама кандидати за депутати са били вързани за СРС по нареждане на Спецсъда, но по-късно те са били махнати

OFFNews 19 юли 2021 в 17:56 3186 6

Софийската градска прокуратура приключи разследването за незаконно подслушване на политици и установи, че нарушения няма. С това се слага точка на производството поради липсата на доказателства.

СГП се самосезира по медийни публикации, а разследването бе извършено от Националната следствена служба (НСлС).

Още в първите дни от работата на служебния кабинет вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че почти денонощно е било подслушването на граждани и политици по време на протестите с искане за оставките на правителството и главния прокурор миналото лято. За разлика от други случаи при извънреден труд служителите са получавали заплащане. Самият служебен премиер Стефан Янев каза, че има усещането, че е подслушван.

От СГП обаче твърдят друго:

"В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС", обясняват от прокуратурата.

Според официалния отговор на ДАНС всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства. Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на ЦИК. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за депутати.

При проверката на ГДБОП са били констатирани две искания за прилагане на СРС по две досъдебни производства с дадено разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група за производство на наркотици. Но след като било установено, че става дума за кандидат-депутати, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Спецпрокуратурата.

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо тях не са били установени, съобщават още от прокуратурата.

Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството СГП е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС. Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства.

В хода на разследването са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на СРС по отношение на политици и депутати, гласи съобщението на прокуратурата.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews