Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2020 в 11:14 2958 0

С постановление на наблюдаващия прокурор по образувана преписка в СГП, считано от 03.07.2020 г., е назначена физическа охрана от органите на МВР на Николай Стайков, бивш журналист във  „Капитал“, живеещ в София. Това съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания.

Прокуратурата на Република България разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото.

Стайков, който в момента е журналист от Антикорупционния фонд, е автор на разследването, в което собственикът на най-големия завод за асансьори Илия Златанов разказва за опитите да бъдат присвоени негови фирми с помощта на прокурори, адвокати и нотариуси. 

В петък неправителствената организацията “Репортери без граници” призова да му бъде осигурена охрана и отправи критика, че българските власти игнорират заплахите към журналиста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови