Пробация за съдийката, карала с 5 промила алкохол

OFFNews 19 май 2015 в 20:29 14077 22

Снимка БГНЕС

Съдийката от Пазарджик Майа Попова, която бе заловена да шофира с 5,02 промила алкохол в кръвта, бе осъдена на 2 години пробация.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. На две инстанции съдия Попова бе осъдена на пробация - две години задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител. Съдийката бе лишена и от право да шофира за 2 години.

Днес Върховният касационен съд  отхвърли искането й за възобновяване на делото заради допуснати неясноти в обвинителния акт. Магистратът твърдеше, че не е била тежко пияна, а че й е било лошо. Съдия Попова настояваше, че е била в "състояние на разстройство на съзнанието, изключващо вменяемостта".

Майа Попова е била вменяема, когато се е качила в колата с над 5 промила алкохол в кръвта, заявяват върховните съдии.

Делото срещу нея се води от април 2011 година, когато на път за работа тя се е блъснала с колата си в спрял автомобил. Щетите и по двата автомобила са незначителни, но при удара съдийката е изпаднала в кома и е получила нараняване на главата.

Първата кръвна проба на Попова, която е направена, докато тя е в безсъзнание, показала 5.02 промила алкохол в кръвта. Втората проба, направена няколко часа по-късно и показала не по-малко обезпокоителните 3.92 промила.
Първоначално прокуратурата в Пазарджик прекрати разследването срещу нея, защото пробите за алкохол не били взети с нейно съгласие.

Прокуратурата в Пловдив обаче отмени този отказ, защото пробата е взета в болница, а тестването с дрегер е било невъзможно заради състоянието й. ВКС отхвърля всички искания на Попова за постановяване на оправдателна присъдата, защото по делото има значение само, че е хваната да шофира в изключително нетрезво състояние.

По време на инцидента Майа Попова беше заместник-председател на Районния съд в Пазарджик. След него бе освободена от ръководния пост, а сега няма да може да се върне в съдебната система, защото се води осъждана. Висшият съдебен съвет така и не предприе някакви дисциплинарни действия срещу нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!