Председателят на ВАС: "Трета колегия" - това е реформата

OFFNews 02 ноември 2015 в 21:38 3589 4

Снимка БГНЕС

Георги Колев.

Не подкрепям определен вид реформа, която някой счита, че е полезна. Една ефективна реформа е точно това, което правим в момента – една "Трета колегия". Има различни гледни точки, защо трябва да се присъединяваме към общоприети, заяви пред bTV председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Колев каза, че се е запознал с изложените от правосъдния министър аргументи против "Трета колегия", както и с предложението на Иванов да има работна група за законодателни изменения. "Когато министърът беше създал работна група за промените в Закона за съдебната власт, не покани представители на ВАС. На какво основание сега той иска да участва?", попита Колев.

Решението за създаване на "Tрета колегия" не го взимам аз, аз дадох само предложението. Това решение се взима от пленум на Върховния съд, който e единствено компетентният да вземе такова решение, коментира председателят на ВАС.

Никой не е определил начина колко ще бъдат тези хора и как ще бъде формирана като персонален състав тази колегия и това решение отново ще го вземе пленума на Върховния съд, каза Колев.

Най-логичният вариант е да бъдат предложени максимален брой хора, съдии от ВАС, и след това с гласуване да бъдат определени тези, в които останалите колеги имат доверие – няма да ги определя аз, на пленума самите съдии ще изберат кои ще бъдат тези хора, които ще контролират техните решения, заяви председателят на ВАС.

„Никой не казва, че тези колеги ще работят непрекъснато. Има и друг вариант - няма пречка да бъде за определен период от време, например 3-годишен период, след което да бъдат избрани други колеги на тяхно място”, каза още Колев.

Георги Колев заяви, че не приема тезата бюджетът на съдебната система да се обвързва с реформата. Реформа би трябвало се прави в друга насока – реформиране на разходите в съдебната система. Каквото е необходимо, ще бъде направено в тази връзка, каза още той.

Председателят на ВАС отбеляза, че са получили повече пари, благодарение на намесата на премиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews