Съюзът на съдиите се обяви срещу създаването на Трета колегия във ВАС

OFFNews 26 октомври 2015 в 12:53 2435 0

Съюзът на съдиите се обяви срещу ъздаването на Трета колегия във ВАССъюзът на съдиите се обяви срещу създаването на Трета колегия във ВАС

Създаването на Трета колегия във Върховния административен съд (ВАС) е в противоречия с конституцията и Закона за съдебната власт. Това е становището на Съюза на съдиите в българия (ССБ) във връзка с гласуваните от Пленума на ВАС промени.

Както OFFNews писа шефът на ВАС Георги Колев скоростно прокара спорната идея за създаване на специална колегия, която да разглежда само касационни дела. 

Идеята беше приета скоростно с гласовете на 48 съдии срещу 31 против. Аргументите за прокарването на идеята са, че така ще се разтоварят магистратите, но основната критика срещу нея е свързана със заобикалянето на принципа за случайно разпределение на делата.

Със създаването на трета колегия, касационна, във Върховния административен съд не само се компрометира случайното разпределение на делата, но се създава и несъобразена с Конституцията и със Закона за съдебната власт двустепенна структура на ВАС. При нея малка част от върховните съдии ще са с особена по-висша компетентност от останалите без да са избрани от Висшия съдебен съвет по уредени в основния закон и ЗСВ критерии, се казва в становището на ССБ. 

В него се посочва още, че  с решението на пленума се прави "неудачен опит да се отговори на критиките към ръководството на Върховния административен съд относно начина на формиране на петчленните състави." 

Според съдийската организация промените са в противоречие с подготвяната съдебна реформа. Според съюза Пленумът на ВАС е проведен в нарушение на чл. 121, ал. 2 от Закона за съдебната власт без да са уведомени главният прокурор, председателите на административните съдилища, председателят на Висшия адвокатски съвет и министърът на правосъдието и така е нарушено правото им да вземат становище.

Тези лица не участват в гласуването, но вземането на решение, без да бъдат изслушани становищата им, е тежко нарушение на принципите, на които се основава дейността на съдилищата.

Ето защо Съюзът на съдиите в България, като най-голямата съсловна организация на съдиите, категорично се противопоставя на създаването на трета колегия във Върховния административен съд с такива функции. Съдебната реформа трябва да се прави на светло, с ясни цели и широко съгласие в посока на реалното осъществяване на правото на гражданите да получават защита от законоустановен, независим и безпристрастен съд в разумен срок.

Идеята за създаване на "елитна" колегия беше критикувано и от Висшия адвокатски съвет (ВАдС), според които промяната "минира" съдебната реформа и компрометира принципа за случайно разпределение на делата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови