Председателят на Шалом даде на прокурор Татяна Дончева

''В България и евреите оглупяха'', ''наш'те евреи почнаха да дават фира'' и ''когато се появи Алексей Петров знам, че тук нещо е нечитаво и винаги има евреи'' заяви в ефир Дончева и внуши връзка между проф. Александър Оскар и Иван Гешев

Александра Маркарян 17 май 2023 в 15:25 27926 7

Татяна Дончева

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Татяна Дончева

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. Александър Оскар сезира днес прокуратурата срещу Татяна Дончева - лидер на "Движение 21" и член на "Левицата" - заради казаното от нея за евреите в България в интервю по БНТ вчера сутринта.

Дончева и водещите обсъждаха взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев и последвалите искания на оставки на главния прокурор и на директора на НСлС Борислав Сарафов. Дончева изложи тезата си за причините за случилото се и за проблемите в съдебната система, "като - пише в сигнала си проф. Оскар - многократно внушава на аудиторията, че евреите, както и Организация на евреите в България „Шалом“ и нейният председател са част от един национален политически заговор. ОЕБ „Шалом“ е определен от госпожа Дончева като „подводница“ за ръководството на прокуратурата срещу опитите на други части от обществото за промяна на това ръководство. Излагат се абсолютно неверни твърдения за връзка между главния прокурор и председателя на ОЕБ „Шалом“ и се твърди, че заради това били прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар. Няма и никога не е имало образувани и прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар и това е безспорен и доказуем факт".

В студиото Татяна Дончева казва:

"Когато едните убеждават посолството, че съдебната система трябва да бъде променена, а другите, дето трябва да бъдат променяни, си търсят други подводници - като почнем от "Шалом", от шефа на "Шалом", известният доктор Александър Оскар, който що не вземете да проверите предишните му дела - имало ли е връзка с прокуратурата, нямало ли е ... каква връзка има Гешев в прекратяването на делата, в прекратяването на административните производства? Каква форма има благодарността? Бе що се занимават? Много съм притеснена, че в България и евреите оглупяха. Това вече не е нормална работа. Ние може да си кажем всичко за себе си, но когато и наш'те евреи почнаха да дават фира, това е много притеснително.

...

Като се появи Алексей Петров на пързалката за кънки, аз знам, че тук нещо е нечитаво. И винаги има евреи. И винаги има евреи при Алексей Петров. Винаги има супер специалисти. Или трябва архива на ДАНС да даваме там, или трябва те нещо да ни модернизират. Всякакви глупости!"

В сигнала си до Софийска районна прокуратура проф. Оскар посочва, че последното е изказване от антисемитски характер, "което крие риск от насаждане след обществото на крайно негативно отношение към еврейската общност", което не може да бъде пренебрегнато и иска проверка доколко думите на Татяна Дончева представляват съставомерно деяние, инкриминирано като престъпление от Наказателния кодекс, и при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление да бъде образувано досъдебно производство. 

Според него въпросът ѝ „Каква форма има благодарността?“ "цели да създаде убеждение в аудиторията, че заради съдействието, което главният прокурор бил оказал на Александър Оскар, последният му е осигурил индулгенции от други държави и подкрепа на евреи от други държави. Това внушение са затвърждава и от финала на разговора, в който госпожа Дончева изрично подчертава, че уж изказванията ѝ не съдържали негативна конотация за евреите, но няколко пъти била повторила връзката на главния прокурор с евреите, която Иван Гешев подчертавал и с носената от него вратовръзка на Републиканската партия на САЩ на дадената от него пресконференция на 15 май 2023 г.".

"Намекът - пише проф. Оскар до прокуратурата - е за обвързаности между ръководството на прокуратурата и евреите, които са в основата на трусовете в съдебната власт и проблемите на държавата."

"Не са спестени и генералните определения за евреите в България, снизходително наречени „нашите евреи“, за които госпожа Дончева категорично заявява, че „в България и евреите оглупяха“ и че „нашите евреи почнаха да дават фира“. Очевидно се цели да се настрои обществото срещу т. нар. „наши евреи“, в които госпожа Дончева вижда една от причините за сътресенията в съдебната власт и политическата система", посочва още той.

По повод твърдението, че срещу него е имало производства, които са били спрени, проф. Оскар публикува оборващо тези думи удостоверение, издадено ден след интервюто:

"Остава отворен резонният въпрос, който близки и приятели задават: Кой накара г-жа Дончева да отправя подобни обвинения, както и директно да обижда в ефир представителите на еврейската общност в България" - пише проф. Оскар към тази си публикация.

Предстои той да заведе и граждански иск срещу Дончева за 25 000 лева за причинени неимуществени вреди, анонсира той чрез Фейсбук. Искове ще заведат и десетки членове на организацията, които се чувстват директно засегнати от обидните квалификации на госпожа Дончева, пише още той.

В публикациите си в отзвук след интервюто проф. Оскар засяга и друг коментар - че е "уреждал" срещи на Иван Гешев в САЩ по време на посещението му непосредствено след взрива. "Нито аз, нито Организацията на евреите в България “Шалом” е организирала срещи на г-н Иван Гешев в САЩ или Израел" - уверява той.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1000

  8

  Еврейска власт

  19.05 2023 в 18:40

  Този смозван доктор имаше повдигнато обвинение за източване за Здравната каса със завидната сума от 170 000 лева .Тогава му се размина, но сега г-жа Дончева ще му разкаже играта.

  -985

  7

  Козин Човков

  18.05 2023 в 00:19

  Татяна Дончева е много устата, и има много самонадеяно мнение за себе си, макар и непокрито с никакви реални качества. Но този път се е спънала здраво. Който се е захванал да плюе евреите, не е прокопсал.

  1005

  6

  eagle60

  17.05 2023 в 22:05

  докога журналята ще канят тази лелка? намирисва на реанимиране на политически трупове. колко партии, движения, коалиции обходи тя? с какво е допринесла за развитието на демокрацията бившия юристконсулт на Мултигруп? с желанието и напъните да бъде духовита е сътворявала гаф след гаф.

  -240

  4

  редовно четящ

  17.05 2023 в 21:00

  Моите уважения към еврейската общност, но ми се струва, че думите на един анализатор преди години, казани в смисъл, че Шалом си е комунистически продукт, са верни.

  -529

  3

  6екеr4о

  17.05 2023 в 16:09

  Дедо Попе,

  Един от героите на Вонегът, писателят Килгор Траут, веднъж написал за планета, обитавана от квасни гъбички. Гъбичките били високо развита цивилизация, която все търсела отговор на въпроса „Какъв може да е смисълът на живота да се хранят с плодова захар и да умират задушени в собствените си изпражнения“. Поради умствената си ограниченост цивилизацията на квасните гъбички не проумявала, че всъщност прави шампанско.

  Така и аз не мога да схвана през годините какво общо има елитът на жалбоподателя и тайните служби на Народната Република, слухове всякакви!?!

  15914

  2

  поп Дръвчо

  17.05 2023 в 15:37

  Прочее, тия дни да дадеш някого на прокурор в България е повече или по-малко напразно усилие.

  Прокурорите са заети със свои проблеми.

  15914

  1

  поп Дръвчо

  17.05 2023 в 15:34

  В дълбоката амазонска джунгла учените са открили племе, откъснато от цивилизацията през последните няколко хиляди години.

  Племето имало странни разбирания - когато ставала беля, те предполагали, че причината е гняв на боговете, лош късмет, а в някои случаи даже погрешни решения или човешки недостатъци.

  Тия хора ИЗОБЩО не били чували за евреите.
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС