'Правосъдие за всеки' призовава депутатите да приемат президентското вето за ЗСВ

OFFNews 14 февруари 2024 в 15:17 1001 0

правосъдие

Снимка Интернет

Инициатива "Правосъдие за всеки" изпрати отворено писмо до парламентарно представените партии и коалиции, в което настоява да се съобразят с ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за съдебната власт. С който закон според инициативата "бяха на практика суспендирани и отложени за неопределено време приетите в края на миналата година конституционни промени в глава "Съдебна власт", и да допуснат те да проявят своето пряко действие веднага, за да започне реформата във ВСС и прокуратурата и да се ограничат реално изключително широките правомощия на главния прокурор".

Друго искане е депутатите незабавно да започнат процедура по формиране на Комисията за противодействие на корупцията.

"Правосъдие за всеки" иска да се направи обстоен преглед на проекта за нов Закон за съдебната власт, който се разработва от правосъдното министерство, за начина и процедурата на номинации и избор на членовете на ВСС от парламентарната квота и Инспектората към него. 

Ето какви още искания отправи "Правосъдие за всеки":

ОТВОРЕНО ПИСМО
до
парламентарните партии и коалиции

Обръщаме се към народните представители, които по Конституция трябва да представляват всички български граждани, за да кажем с тревога, че е крайно спешно да задействат реалната съдебна реформа и антикорупционното законодателство, които всички обещаваха на своите избиратели в последните две години.

Държавата очевидно в доста дълъг период от време, над десет години със сигурност, е била в плен на организирани групи за влияние и контрол над съдебната власт и изпълнение на олигархични и политически поръчки в правосъдието. Всички скандали в съдебната система и ръководството на съдебната власт, започнали през месец май 2024 г. след взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев и последващото му сваляне от поста, скоростният избор на изпълняващ функциите, изчезването на митичния търговец с влияние бивш следовател Пепи-Еврото, поръчковите убийства, а преди това „тържището за бъдеще“ „Осемте джуджета“, „Списък за бърз контрол“ на убития Мартин Божанов-Нотариуса и частният му „клуб SS“ за магистрати и специални поръчки, скандалното бездействие на МВР и прокуратурата по отношение пазара за прокурорски и съдебни поръчки, както и вчерашното изслушване чрез строго мълчание на действащия главен прокурор Сарафов, доказват, че правосъдието няма да се завърне в залите, справедливостта няма да възтържествува и правосъдие за всеки няма да има при тази структура на прокуратурата и еднолична власт на главния прокурор, при тези политически зависимости във ВСС и при тази корупция и търговия с влияние в съдебната система като цяло.

НУЖНИ СА СПЕШНИ И РАДИКАЛНИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ И ПРАКТИЧЕСКИ МЕРКИ ЗА ИЗЧИСТВАНЕТО НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ И СИСТЕМА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ И КРИМИНАЛНИ ВЛИЯНИЯ И ЗАВИСИМОСТИ!

За целта предлагаме властимащите да предприемат следните действия:

1. Призоваваме народните представители и най-вече тези от управляващото „конституционно мнозинство“ да приемат ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ с преходните и заключителни разпоредби на НПК, с който закон бяха на практика суспендирани и отложени за неопределено време приетите в края на миналата година конституционни промени в глава „Съдебна власт“, и да допуснат те да проявят своето пряко действие веднага, за да започне реформата във ВСС и прокуратурата и да се ограничат реално изключително широките правомощия на главния прокурор. Всеки опит да потвърдят закона, с който на практика се допълва по недопустим начин Конституцията, ще бъде приет от нас, но и от цялата правна общност, като откровена гавра с Конституцията и опит да се осуети началото на обещаната реформа, което ще доведе до огромни проблеми! Що се отнася до твърдените затруднения от бюджетно естество за съдебната власт, които атакуваните от президента изменения уж целят да решат, то обръщаме внимание, че същите следва да намерят разрешаването си чрез изменения в съответното относимо към бюджета законодателство, а не чрез възстановяване на „прясно“ отменени чрез Закон за изменение и допълнение на Конституцията органи и правомощия.

2. Призоваваме народните представители незабавно да започнат процедурата по формиране на Комисията за противодействие на корупцията, за което изтече още преди месец срокът, установен в Антикорупционния закон. Това трябва да се случи в условията на прозрачност и публично обсъждане на кандидатурите за членове на Комисията и кандидатурите за Главен инспектор, като строго се съблюдават изискванията за обоснованост, високи професионални и нравствени качества, безупречна репутация, висок интегритет.

3. Да се направи обстоен преглед на проекта за нов Закон за съдебната власт, който се разработва от ръководството на Министерство на правосъдието и експерти в работна група, относно начина и процедурата на номинации и избор на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота и Инспектората към ВСС.

4. Призоваваме Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и Инспектората към ВСС да започнат реална и спешна проверка на изнесените факти за корупция, търговия с влияние и поръчкови дела в съдебната система, които да завършат с дисциплинарни производства и възможно най-тежките дисциплинарни наказания за провинилите се магистрати, не само за дисциплинарни нарушения, но и за уронване престижа на съдебната власт, както и до отстраняване от длъжност на преките им ръководители, ако са прикривали тази им дейност или не са упражнили нужния инстанционен контрол, или са потвърдили незаконосъобразни актове, като се стигне до нива главен прокурор и неговите заместници през последните десет години.

5. Призоваваме и.ф. главен прокурор да се закрият всички създадени с вътрешни инструкции и заповеди на главните прокурори и административни ръководители от последните десет години специализирани отдели и звена в отделните структури на прокуратурата, чрез които се формират „специални състави“, като така се избягва случайното разпределение на преписки и дела, освен когато са създадени за работа по определени категории нови и усложнени състави на престъпления, но да се оповестят публично, заедно с начина на подбор и назначаване на прокурорите в тези звена. Да се закрият отделите „Административен“ и „Инспекторат“ към ВКП, чрез които под формата на упражняване функциите за „надзор за законност“ се осъществява директен контрол върху дейността на всички прокурори и същите служат като инструменти за натиск от страна на главните прокурори и заместниците им върху административните ръководители по всички нива в структурата на прокуратурата. Народното събрание да проведе специално изслушване на и.ф. главен прокурор по тези въпроси и да установи дали същите вътрешно-организационни актове съответстват на закона.

6. Да се направят публично достояние всички действащи към момента методически указания, издавани от последните трима главни прокурори, чрез които се дават задължителни предписания за начина на работата и тълкуване на приложимото законодателство по определени категории престъпления.

7. Да се даде възможност за оповестяване на факти и обстоятелства по предварителни проверки и досъдебни производства, по които няма привлечен(и) обвиняем(и), когато това се налага за парламентарни разследвания и по случаи от висок обществен интерес. Да се даде законова възможност на наблюдаващите прокурори по досъдебните производства на закрити заседания на специализираните комисии в НС да дават информация по хода на разследването по досъдебни производства и преписки с висок обществен интерес.

8. Министърът на правосъдието да инициира дисциплинарни производства за всички магистрати с установени дисциплинарни нарушения, както и за уронване престижа на Съдебната власт, като запознава народните представители с резултатите от тези производства регулярно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!