Правителството плаща близо 100 хил. лв. за осъдителни присъди в Страсбург

OFFNews 28 юни 2016 в 12:28 2760 0

Правителството плаща близо 100 хил. лв. за осъдителни присъди в Страсбург

Близо 100 хил. лв. ще плати правителството заради осъдителни присъди в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. 

По делото „Борис Константинов срещу България” съдът е намерил нарушение на забраната за изтезания. Жалбоподателят твърди, че е малтретиран от полицията по време на арест през 2008 г., както и че липсва ефективно разследване по случая. ЕСПЧ приема, че не са налице доказателства, че използването на сила спрямо Константинов е провокирано от неговото поведение и установява, че държавата не е изпълнила задължението си да проведе ефективно разследване по оплакванията му. Присъденото обезщетение е 10 000 евро за неимуществени вреди и 2350 евро за разходи и разноски.

В постановеното решение по делото „Кирил Андреев срещу България” ЕСПЧ приема, че са нарушени правото на свобода и сигурност и правото на ефективни правни средства за защита. Делото е свързано с оплакване за незаконосъобразно задържане на жалбоподателя в периода между 17,16 ч. на 7 юни 2012 г., когато съдът е постановил освобождаването му, и 12,10 ч. на 9 юни 2012 г., когато е бил освободен. Присъдено му е обезщетение от 3500 евро за неимуществени вреди, както и 531 евро за разходи и разноски.

По делото „Говедарски срещу България” Съдът намира нарушение на забраната на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение, зачитането на личния и семейния живот и правото на ефективно правно средство за защита. Жалбата е по повод полицейска операция, извършена в дома на Милко Говедарски и начинът, по който тя се е отразила на него и членовете на семейството му. ЕСПЧ намира, че полицейската операция не е била планирана и изпълнена по начин, който да гарантира, че използваните средства са строго необходими за постигане на крайните й цели. Присъденото обезщетение е 30 000 евро за неимуществени вреди и 4000 евро за разходи и разноски.

В делото по жалбата „Дидов срещу България” е констатирано нарушение на правото на свобода и сигурност. Жалбата е по повод задържането през 2007 г. на Стоян Дидов за шест часа и половина по реда на Закона за МВР. Съдът приема, че задържането е било произволно, тъй като не е било налице обосновано подозрение за извършено от него престъпление. Освен това, тъй като според националните съдилища заповедта за задържане е била определена като законосъобразна, Дидов не е имал възможност да предяви иск по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Присъдено му е обезщетение от 500 евро за неимуществени вреди и 1007 лв. за разходи и разноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови