Потвърдиха доживотен затвор за убийството на Алекс от Поморие

OFFNews 12 януари 2016 в 09:41 5504 0

Потвърдиха доживотен затвор за убийството на Алекс от Поморие

Снимка Румен Раканов/Булфото

Апелативеният съд в Бургас потвърди доживотна присъда на Атанаска Георгиева за убийството на малката Алекс от Поморие.

Третокласничката Александра, дъщеря на поморийския бизнесмен Веселин Тодоров - Германеца, изчезна на 10 април 2014 година. Ден по-късно тялото на детето беше открито в апартамент над жилището, в което осемгодишната тогава Алекс живеела с родителите си. За смъртта ѝ беше задържана Атанаска Георгиева.

Според разследващите детето е било удушено с найлонова торба, увита с тиксо около главата му. Според тях Алекс е била пресрещната от Атанаска Георгиева, която живеела на квартира в мансарда точно над семейство Тодорови. 43-годишната жена се е опитала насила да отведе детето в квартирата си, но то започнало да се съпротивлява. Тогава тя му нахлузила найлонова торба на главата и го задушила. После я завлякла етаж по-нагоре по стълбите и я скрила под леглото в стаята си.

Мотивът за жестокото убийство не става напълно ясен, след като по време на разследването Атанаска променяше показанията си няколко пъти. Една от версиите беше, че е искала да вземе откуп от родителите на Алекс.

Присъдата на Апелативния съд потвърждава тази на първа инстанция. Съдът увеличи размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди за всеки граждански ищец от 130 000 лева на 180 000 лева. 

С присъда 6 март 2015г. Бургаският окръжен съд призна Атанаска за това, че умишлено е умъртвила малолетното момиче, като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Апелативните съдии са счели, че "интензитетът на засягане на емоционалната сфера на всеки от гражданските ищци от смъртта на неговата дъщеричка, е по-голям от преценения от окръжния съд" и заради това смятат, че обезщетението от по 130 хил. лв. на близките на детето е занижено несправедливо. 

"Първата инстанция не е отчела в достатъчна степен изпитваните от родителите сега и до края на живота им силни негативни чувства и дълбока скръб по повод непрежалимата загуба на невръстното им дете. Не е дооценила обстоятелството, че и двамата родители са останали завинаги без малката си дъщеричка, която била само на осем години, в началото на своя съзнателен живот, много талантливо, любознателно и лъчезарно дете, като доставяла гордост на майка си и баща си с музикалния си талант, била тяхна настояща радост, голяма надежда и морална опора за в бъдеще, което придава на загубата му изключително висока стойност. Отчитайки тези обстоятелства, както и много добрите и хармонични взаимоотношения, съществували между родителите и тяхното дете, които са били изпълнени с много обич, топлина и разбирателство, Апелативният съд прецени, че определеното от първата инстанция обезщетение за неимуществени вреди, възлизащо на сумата 130000 лева, е неоправдано ниско по размер и недостатъчно да възмезди значителните морални болки и душевни терзания на майката и бащата по повод внезапната и тежка загуба на тяхното дете, имащо обещаващи заложби за прекрасна перспектива и реализация", се казва в съобщение на съда.

Решението подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови