Поставили сме парите в колата на Иванчева? Смешна версия

Арестът ѝ не беше унизителен - унизително е да изнудваш, да очакваш някой да те почерпи. Спазихме и буквата, и духа на закона от А до Я, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев

OFFNews Последна промяна на 23 април 2018 в 08:54 14344 7

"Смешна" нарече ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев версията, че 70-те хил. евро са били поставени от разследващите органи в колата на арестувания с подкуп кмет на район "Младост" в София Десислава Иванчева.

Извършван е пазарлък от средата на март, искани са 250 хил. евро, договорена е вноска от 70 хил. евро и намерените пари са част от тези 250 хил. евро, посочи Гешев и попита претендиращата невинност Иванчева защо е взела парите, насила ли?

Изнудваният бизнесмен Александър Ваклин е той сигнализирал главния архитект на София арх. Здравко Здравков, който е уведомил кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Иванчева е била извикана за обяснения.

Гешев е категоричен, че разследващите имат достатъчно доказателства за вината на Иванчева, той защити колегите си и за начина на извършване на ареста. Пòказната акция продължи 10 часа в центъра на София, пред Съдебната палата, движението бе сериозно затруднено, а кметицата стоя с белезници до колата си в продължение на часове.

"Нямам съмнения в качеството на свършената работа, спазена е буквата и духът на закона от А до Я - заяви Гешев. - Една от причините да съм тук е за да защитя труда на колегите си, те си свършиха прекрасно работата си. Изискването на закона е претърсването и изземването да се извършват в присъствието на лицето. Законите се приемат от полиците."

Все пак нито Иванчева, нито арестувалите я се чувствали комфортно от мястото и начина на ареста.

"Това е лош късмет за нас, разследващите - и ние имаме семейства, не искаме пред цяла България да извършваме това, това е стрес.

Не сме виновни, че госпожата, заместникът ѝ, посредникът решиха да се срещат в центъра на София, да извикат изнудваното лице, да разхвърлят парите в едно кафене... Така са преценили - така са направили.

Действахме според закона и използвахме първата възможност, за да ги спрем."

На въпрос защо се наложило на улицата да се броят пари, не е ли можело да влязат например в близката сграда на министерството, или в колата, Гешев посочи: "Не можем да поемем риска да загубим тези пари, те са много".

Според него арестът не е бил унизителен за кметицата.

"Не смятам, че беше унизително. Унизително е да изнудваш инвеститори, да те няма на работното ти място в приемния ти ден, да очакваш някой да те почерпи. Унизително е тези пари да не влизат в ремонти, в пенсии."

Той разказа подробно как е бил извършен обискът: "Започва се от предна лява врата, като всяка вещ се вади и описва - такава е процедурата. След около час - час и половина се намери този кашон с парите".

Твърдението, че само кутрето на Иванчева "светнало" с веществото, с което са били белязани парите, е невярно. На много места светнаха ръцете - светеха пръстите, тялото, лицето, светеха отделни части в колата, където е седяла - кормилото, сенникът и други места, каза Гешев.

Твърденията за невинност на Иванчева шефът на спецпрокуратурата коментира така: "Обвиняемите могат да говорят всичко, включително лъжи, и не носят отговорност за това, а работата на адвокатите им е да ги подкрепят".

Съчувствието към нея по повод 10-часовия арест той си обяснява с факта, че липсва държавност.

"Вече съчувстваме на нарушителя. Махалото мина в другата крайност - липса на всякаква държава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

5

Соня

23.04 2018 в 11:08

Обществото не ви вярва! Толкова ви е скалъпена цялата идиотия, че няма и накъде! Нали и светеха ръцете? Оказа се, че не? И след като тя не е взела а Дюгеров ги е взел и подхвърлил в колата защо Иванчева срещу Иванчева е показността? Мирише...ама много мирише на саморазправа срещу нея!

3117

4

zuljin

23.04 2018 в 09:58

Не съм защитник на Иванчева, тъй като и аз съм жертва на подобен рекет от страна на администрацията.
Пробвайте се обаче да помислите малко. Кой от вас би се осмелил да поиска половин милион от мафиот?
Иванчева беше избрана от гражданите и няма никой зад гърба си... в администрацията и властта тя е имала само врагове.

5753

3

Кинджо

23.04 2018 в 09:50

Напълно подкрепям полицаите, ако искаме борба с корупцията точно такива операция трябва да адмирираме и да не оставяме сянка на съмнение какво е желанието на обществото. От тук нантатък в ръцете на съда е да реши дали доказателствата са достатъчно и дали дамата е виновна. Но ако сега осъдим полицията друг опит ( бил той нескопосан или некъдърен ) за борба с корупцията няма да има.

7723

2

kokoten

23.04 2018 в 09:42

...няма балами,пич,мацката е прогнила отвсякъде....фризьорки,таксиджии,свинари и прочее паплач се намърда на топли местенца.Работа никаква,но виж за собствената гушка се грижат много добре....а прокурорите са тъпи и некомпетентни(въпрос на интелект) и е цяло чудо,че досега не са се продънили,но никога не е късно това да стане в съда...

3117

1

zuljin

23.04 2018 в 09:25

Много ясно, че всичко е постановка бе, МИЛИЦИОНЕРЧЕ нагло! Иначе нямаше да има нужда от такава показност.
В тази постановка участва цялата "държавна" власт и поне половината администрация, в това число и бившия кмет!

За балами ни взимате. Кой адекватен човек без никой зад гърба си ще поиска половин милион от герберски мафиот бе? За толкова пари ще те очистят без да им мигне окото!