Поставили сме парите в колата на Иванчева? Смешна версия

Арестът ѝ не беше унизителен - унизително е да изнудваш, да очакваш някой да те почерпи. Спазихме и буквата, и духа на закона от А до Я, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев

OFFNews 23 април 2018 в 08:54 15067 7

"Смешна" нарече ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев версията, че 70-те хил. евро са били поставени от разследващите органи в колата на арестувания с подкуп кмет на район "Младост" в София Десислава Иванчева.

Извършван е пазарлък от средата на март, искани са 250 хил. евро, договорена е вноска от 70 хил. евро и намерените пари са част от тези 250 хил. евро, посочи Гешев и попита претендиращата невинност Иванчева защо е взела парите, насила ли?

Изнудваният бизнесмен Александър Ваклин е той сигнализирал главния архитект на София арх. Здравко Здравков, който е уведомил кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Иванчева е била извикана за обяснения.

Гешев е категоричен, че разследващите имат достатъчно доказателства за вината на Иванчева, той защити колегите си и за начина на извършване на ареста. Пòказната акция продължи 10 часа в центъра на София, пред Съдебната палата, движението бе сериозно затруднено, а кметицата стоя с белезници до колата си в продължение на часове.

"Нямам съмнения в качеството на свършената работа, спазена е буквата и духът на закона от А до Я - заяви Гешев. - Една от причините да съм тук е за да защитя труда на колегите си, те си свършиха прекрасно работата си. Изискването на закона е претърсването и изземването да се извършват в присъствието на лицето. Законите се приемат от полиците."

Все пак нито Иванчева, нито арестувалите я се чувствали комфортно от мястото и начина на ареста.

"Това е лош късмет за нас, разследващите - и ние имаме семейства, не искаме пред цяла България да извършваме това, това е стрес.

Не сме виновни, че госпожата, заместникът ѝ, посредникът решиха да се срещат в центъра на София, да извикат изнудваното лице, да разхвърлят парите в едно кафене... Така са преценили - така са направили.

Действахме според закона и използвахме първата възможност, за да ги спрем."

На въпрос защо се наложило на улицата да се броят пари, не е ли можело да влязат например в близката сграда на министерството, или в колата, Гешев посочи: "Не можем да поемем риска да загубим тези пари, те са много".

Според него арестът не е бил унизителен за кметицата.

"Не смятам, че беше унизително. Унизително е да изнудваш инвеститори, да те няма на работното ти място в приемния ти ден, да очакваш някой да те почерпи. Унизително е тези пари да не влизат в ремонти, в пенсии."

Той разказа подробно как е бил извършен обискът: "Започва се от предна лява врата, като всяка вещ се вади и описва - такава е процедурата. След около час - час и половина се намери този кашон с парите".

Твърдението, че само кутрето на Иванчева "светнало" с веществото, с което са били белязани парите, е невярно. На много места светнаха ръцете - светеха пръстите, тялото, лицето, светеха отделни части в колата, където е седяла - кормилото, сенникът и други места, каза Гешев.

Твърденията за невинност на Иванчева шефът на спецпрокуратурата коментира така: "Обвиняемите могат да говорят всичко, включително лъжи, и не носят отговорност за това, а работата на адвокатите им е да ги подкрепят".

Съчувствието към нея по повод 10-часовия арест той си обяснява с факта, че липсва държавност.

"Вече съчувстваме на нарушителя. Махалото мина в другата крайност - липса на всякаква държава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

5

Соня

23.04 2018 в 11:08

Обществото не ви вярва! Толкова ви е скалъпена цялата идиотия, че няма и накъде! Нали и светеха ръцете? Оказа се, че не? И след като тя не е взела а Дюгеров ги е взел и подхвърлил в колата защо Иванчева срещу Иванчева е показността? Мирише...ама много мирише на саморазправа срещу нея!

8753

3

Кинджо

23.04 2018 в 09:50

Напълно подкрепям полицаите, ако искаме борба с корупцията точно такива операция трябва да адмирираме и да не оставяме сянка на съмнение какво е желанието на обществото. От тук нантатък в ръцете на съда е да реши дали доказателствата са достатъчно и дали дамата е виновна. Но ако сега осъдим полицията друг опит ( бил той нескопосан или некъдърен ) за борба с корупцията няма да има.

6145

2

kokoten

23.04 2018 в 09:42

...няма балами,пич,мацката е прогнила отвсякъде....фризьорки,таксиджии,свинари и прочее паплач се намърда на топли местенца.Работа никаква,но виж за собствената гушка се грижат много добре....а прокурорите са тъпи и некомпетентни(въпрос на интелект) и е цяло чудо,че досега не са се продънили,но никога не е късно това да стане в съда...